Problemele grave pe care le poți avea de la prea mult sau prea puțin somn. Care este cel mai bun moment pentru a dormi și a te trezi?

Ultima actualizare:

Într-o lume „ideală”, ai avea luxul de a te culca devreme și apoi de a te trezi devreme, total odihnit pentru o zi productivă. Dar unele angajamente, cum ar fi îndatoririle de serviciu sau îngrijirea copiilor, pot face dificil acest lucru.

Majoritatea experților recomandă ca adulții să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte. Foto: Click.
Majoritatea experților recomandă ca adulții să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte. Foto: Click.

Aspecte importante când vine vorba despre somn

Există probabil două aspecte importante de luat în considerare atunci când vine vorba despre somn: cantitatea de somn pe care o primești și consistența în timp. A merge la culcare imediat ce se lasă întunericul vă poate asigura că vă odihniți suficient, în timp ce vă este mai ușor să adormiți. De asemenea, este important să dormiți cantitatea potrivită în mod regulat pentru a preveni potențialele consecințe asupra sănătății. Dacă căutați sfaturi pentru propriul program de somn, luați în considerare următoarele recomandări pentru un somn ideal.

Cele mai bune ore de somn

În mod ideal, oamenii ar trebui să se culce mai devreme și să se trezească la primele ore ale dimineții. Acest model se potrivește cu tendințele noastre biologice de a ne adapta modelul de somn cu cel al soarelui. S-ar putea să descoperi că în mod natural ești mai somnoroasă după apusul soarelui. Ora exactă depinde de când ai tendința de a te trezi dimineața. O altă considerație este cantitatea de somn de care aveți nevoie pe noapte.

Cum funcționează ritmul nostru circadian

Ritmul circadian este un termen care descrie programul natural de somn-trezire al creierului tău. Este ca ceasul nostru intern. Toată lumea se confruntă cu scăderi naturale în vigilență și stare de veghe crescută în anumite momente într-o perioadă de 24 de ore. Oamenii sunt cel mai probabil să fie cei mai adormiți în două momente: între ora 13:00 și ora 15.00 și între orele 2 a.m. și 4 a.m.

Cu cât este mai bună calitatea somnului, cu atât este mai puțin probabil să experimentați somnolență semnificativă în timpul zilei. Ritmul circadian dictează, de asemenea, ora ta naturală de culcare și programul de trezire de dimineață. Odată ce te obișnuiești să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, creierul tău se adaptează la acest program.

În cele din urmă, s-ar putea să te trezești să te culci cu ușurință noaptea și să te trezești chiar înaintea ceasului cu alarmă fără probleme. Ritmul circadian poate fi dezechilibrat dacă lucrați în ture neregulate sau vă culcați la ore diferite pe parcursul săptămânii. Acest lucru poate duce la perioade de somnolență în timpul zilei.

De cât somn avem nevoie?

Majoritatea experților recomandă ca adulții să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte. Iată o defalcare a cantității medii de somn pe care ar trebui să o obțineți în funcție de vârstă:

0–3 luni - este indicat să doarmă 14–17 ore/pe zi,
4–12 luni - se recomandă 12-16 ore de somn/pe zi.
1-2 ani - între 11 și 14 ore de somn/pe zi.
3-5 ani - 10-13 ore de somn/pe zi.
9-12 ani - 9-12 ore de somn/pe zi.
13-18 ani - 8-10 ore de somn/pe zi. 
18-60 de ani- 7 ore/noapte.
61-64 de ani - între 7 și 9 ore de somn/noapte.

Efecte secundare ale unui somn insuficient

Dacă simți somnolență în timpul zilei, este unul dintre semnele care îți indică că nu dormi suficient noaptea. De asemenea, aceste persoane s-ar putea confrunta cu accidente, iritabilitate și uitare. Iar dacă nu dormi suficient în mod regulat asta poate duce, de asemenea, la consecințe pe termen lung asupra sănătății. Acestea includ:

- te îmbolnăvești mai des,
- hipertensiune arterială (hipertensiune arterială)
- diabet
- boală de inima
- obezitate
- depresie

Ce se poate întâmpla când dormi prea mult

În timp ce efectele secundare ale lipsei de somn au fost stabilite de mult timp, cercetătorii investighează acum consecințele asupra sănătății asociate cu prea mult somn. S-ar putea să dormi prea mult dacă ai nevoie de mai mult de 8 până la 9 ore de somn în mod regulat și poate că încă mai simți nevoie de somn pe lângă această cantitate. Somnul prea mult poate duce la multe dintre aceleași reacții adverse ca și somnul prea puțin, inclusiv:

- depresie
- iritabilitate
- probleme cardiovasculare

Cu toate acestea, este posibil ca astfel de efecte să nu fie întotdeauna atribuite actului de a dormi prea mult. Excesul de somn de care aveți nevoie ar putea fi, în schimb, un semn al unei stări de sănătate subiacente. Unele dintre posibilități includ:

- anxietate
- depresie
- apnee de somn
- Boala Parkinson
- Diabet
- boală de inimă
- obezitate
- tulburări tiroidiene
- astm

Când ar trebui să mă culc?

Cel mai bun moment pentru a merge la culcare noaptea este un interval de timp în care poți atinge recomandarea de somn recomandată pentru grupa ta de vârstă. Vă puteți da seama cea mai bună oră de culcare pentru programul dvs. în funcție de momentul în care trebuie să vă treziți dimineața și numărând înapoi cu 7 ore.

De exemplu, dacă trebuie să vă treziți până la 6 a.m., ar trebui să vă gândiți să vă culcați înainte de ora 23:00. O altă cheie este să găsești un program de somn pe care îl poți respecta în fiecare noapte, chiar și în weekend. Dacă în weekend stați până târziu și apoi dormiți mult, vă poate fi dificil să vă întoarceți pe drumul cel bun în timpul săptămânii de lucru.

În general, cel mai bine este să te culci mai devreme și să te trezești devreme, în fiecare zi. Cu toate acestea, acest tip de program de somn poate să nu funcționeze pentru toată lumea. Este mult mai important să te asiguri că dormi suficient și că este un somn de bună calitate. Te poți asigura că acest lucru se întâmplă mergând la culcare și trezindu-te la aceeași oră în fiecare zi.

Discută cu un medic dacă ai dificultăți în a adormi noaptea sau dacă continui să experimentezi somnolență în timpul zilei, în ciuda unui program consecvent de culcare. Acest lucru ar putea indica probleme cu calitatea somnului, care ar putea justifica investigații suplimentare, scriu cei de la Healthline.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net