Un produs tradițional face vânzări record! Toți românii îl doresc pe masa de Crăciun

14 decembrie 2023 20:26   Fapt divers
Ultima actualizare:

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pe mesele românilor își vor face apariția nenumărate produse tradiționale, iar unul anume a devenit mai căutat ca oricând, prin piețe și magazine! Este vorba despre cârnați, care deja au generat vânzări de un miliard de euro!

Potrivit celor de la observatornews.ro, țara noastră este pe locul 3 în Europa, atunci când vine vorba despre marii producători de cârnați. Singurele țări care reușesc să ne depășească sunt Polonia și Austria, iar indiferent de ce sortiment ar fi vorba, cârnații sunt la mare căutare, în perioada sărbătorilor de iarnă.

„În perioada sărbătorilor facem cam 1200 de kilograme de cârnaţi de diferite feluri. În primul rând, cârnatul de casă de mangaliţa care este cel mai solicitat. Facem şi cârnaţi ţărăneşti şi cârnaţi picanţi”, a declarat administratorul de fabrică Ion Tătăran, potrivit sursei citate.

Deși poate că vom fi surprinși să auzim acest lucru, în cursul anului 2022, producția de cârnați a reușit să genereze aproape un miliard de euro, pentru PIB-ul țării noastre. După România, în clasamentul european, vin țări precum Ungaria și Slovacia.

Cârnații sunt la mare căutare în perioada Crăciunului

„Am observat şi o creştere, dar şi noi am crescut varietatea de cârnaţi. De la cârnaţi de porc, la cârnaţi de oaie şi vită sau vită şi porc. O carne bună şi condimentele naturale, acela dă gustul perfect pentru cârnat”, a declarat producătorul Cristina Smădu, potrivit sursei.

Mai mulți experți culinari au vorbit despre acest interes uriaș față de cârnați, în această perioadă. „Este un consum foarte solid de cârnaţi în România. Suntem cârnăţari, dacă pot numi aşa. Ne plac şi îi asociem cu o bunăstare. Îi asociem inclusiv cu mâncarea ritualică, festivă”, a explicat Ioan Cezar.

„Vorbesc şi din punct de vedere tradiţional şi asta ne-a rămas cumva în sânge, apetitul pentru cârnaţi. Sunt un preparat pe care îl poti păstra mult timp. Îl afumi, îl usuci”, a declarat și expertul în gastronomie Cosmin Dragomir.

De altfel, se pare că nu există un tip aume de cârnat care ar fi favoritul clar al românilor. Toate varietățile sunt la mare căutare, în aceste zile. „Aici avem un măcelăresc, cu o tocătură mai mare. Se poate observa că are carne de mai multă. Din condimente dăm un gust echilibrat de arome şi gusturi. Ei sunt făcuţi doar din membrane naturale”, spune producătorul Cristina Smădu.

Mai multe