Unde se află cel mai ciudat lac din România. Își schimbă culoarea în funcție de anotimp și este unic în toată Europa

30 mai 2023 9:31   Fapt divers

România are multe locuri pe care merită să le vizitezi măcar o dată în viață și, cu siguranță, pe unele nu le vei uita. Printre cele mai frumoase destinații din țara noastră se numără și un lac de care turiștii sunt întotdeauna fascinați. De ce? Acest lac din Maramureș nu este un loc unic doar în Europa, ci și în lume, datorită faptului că își schimbă culoarea în funcție de anotimp. Nu ne crezi? Click! îți prezintă unul dintre cele mai frumoase lacuri din România!

Lacul din România care îşi schimbă culoarea în funcție de anotimp. Greu de crezut, dar, micul oraş Baia Sprie, aflat la poalele Munţilor Gutâi din judeţul Maramureş, ascunde un obiectiv turistic unic în lume: Lacul Albastru. Devenit faimos în toată lumea, acest lac are culoarea albastru deschis și închis în timpul primăverii, vara are culoarea verde închis și, uneori, cu reflexe de smarald, iar toamna, acesta devine verde închis și, tot uneori, maro.

Se spune că aceste schimbări se datorează atât temperaturii apei, cât și poziției soarelui. Însă, pe cât este de frumos, pe atât este de periculos. Lacul Albastru se află la o altitudine de 530 de metri la poalele Munţilor Gutâi, în apropierea DN18 care leagă municipiul Baia Mare de oraşul Sighetu Marmaţiei, și are o adâncime de până la 4 metri.

Pe cât este de frumos, pe atât este de periculos

Lacul artificial s-a format în anul 1920, prin prăbușirea unei vechi galerii de mină, iar, conținutul apei în sulfat de fier și acid sulfuric, substanțe provenite de la acea veche mină,  conferă lacului o culoare verde-albăstruie. Conform cercetătorilor, acesta are o concentrație chimică destul de puternică, acidul sulfuric fiind prezent într-o concentrație de 7.8 g la litru. De aceea, pe lângă că este un loc unic în lume, este și foarte periculos din cauza substanțelor otrăvitoare din apă.  

Din anul 1977, Lacul Albastru a fost declarat rezervaţie naturală şi se află în custodia Administraţiei Parcului Natural Munţii Maramureşului. De asemenea, este amplasat într-o arie protejată de interes național, într-o rezervație naturală de tip hidro-geologic.

Interesant este faptul că, flora și fauna acvatică, lipsesc aproape în totalitate datorită compoziției apei și există doar unele microorganisme cărora le priesc viețuirea în apa de smarald. Totodată, prima mărturie despre unicitatea acestui lac datează din anul 1963, când a fost publicat volumul „Lacurile din Republica Populară Română. Geneză și regim hidrologic”, scris de către geograful Petre Gâștescu, fondatorul școlii românești de limnologie, ramură a hidrologiei care tratează fenomenele din apele stătătoare.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Mai multe