Unde se află lacul care înghite o mină de fier. E un loc unic în România
Click! îți spune unde se află lacul care înghite o mină de fier. E un loc unic în România, iar povestea dispariției unui colos industrial e una impresionantă.
Toată lumea știe că România e plină de surprize. Țara noastră are peisaje și locuri care rivalizează cu destinații spectaculoase din lume. Dar un lac care ascunde o mine de fier iese cu totul din decorul obișnuit.
Vezi și: Locul care a fascinat-o pe Corina Caragea în călătoriile ei. „E altă planetă”
Pentru această poveste vom călători lângă Hunedoara, unde se află Lacul Teliuc. Întins pe aproape 20 de hectare și aflat în continuă creștere, lacul acoperă rămășițele mai multor construcții dintr-o fostă mină de fier dezintegrată după 1990, conform Adevărul.
Citește și: Locul din România de unde poți să cumperi o casă cu o mie de euro! Imaginile sunt de poveste
Lacul care înghite o mină de fier se află lângă Hunedoara
O mare parte din rămășițele vechii exploatări miniere de la Teliucu Inferior este acoperită în unele locuri de un lac de carieră, adânc de peste 100 de metri în unele locuri.
Alimentat de izvoare subterane, lacul Teliuc s-a extins în fiecare an, iar nivelul său este în continuă creștere. Apele sale au acoperit cea mai mare parte a fostei cariere, drumurile industriale ale acesteia, construcțiile miniere și vechile galerii.
Astfel, fosta carieră a minelor de fier s-a transformat într-o căldare uriașă. Din loc în loc se văd urmele lăsate de alunecările de teren. Localitatea Teliucu Inferior este traversată de râul Cerna.
Trebuie precizat că la câțiva kilometri în susul râului Cerna se găsește arcul uriaș de beton al barajului Cinciș – Cerna, al lacului de acumulare amenajat la începutul anilor ´60 pentru a asigura alimentarea cu apă a Hunedoarei și a combinatului siderurgic, scrie Adevărul.
Foarte interesant: Insula unde oamenii umblă dezbrăcați chiar și la restaurante. Locul e mai aproape decât crezi
Minele din Munții Poiana Ruscă, Teliuc și Ghelari, au dispărut sau au fost ruinate complet în ultimele decenii. Anual, peste 600.000 de tone de minereu dădeau minele din zonă în perioada anilor ´60.
Minele Ghelari și Teliuc şi uzina de preparare au fost închise la mijlocul anilor 2000, iar ulterior au început distrugerile vechilor clădiri.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!