Unde se află Drumul Aurului. E în România și are peisaje desprinse parcă din basme

25 februarie 2024 16:23   Fapt divers

În România se întinde unul dintre cele mai vechi și prețioase drumuri din Europa, literalmente vorbind. Odată, acest drum lega două orașe importante. Cunoscut sub numele de „Drumul Aurului”, acest traseu, care datează din vremea romanilor, este o bijuterie autentică care evocă istoria noastră.

„Drumul Aurului” este situat într-unul dintre cele mai pitorești trasee din România, însă puțini sunt cei care știu de existența sa. În trecut, acesta străbătea văi semnificative și conecta două orașe binecunoscute: Deva și Brad. Astăzi, „Drumul Aurului” străbate Țara Zarandului și se întinde pe o distanță de aproximativ 30 de kilometri.

Acest drum continuă să atragă mulți turiști dornici să descopere frumusețea sa, considerându-l un rival al celebrilor Transfăgărășan sau Transalpina.

O bijuterie a naturii pe care nu o vei uita vreodată

Peisajele unice de-a lungul „Drumului Aurului” par desprinse din povești, întregul traseu fiind cunoscut și sub numele de „patrulaterul aurifer al Munților Apuseni''. Este o bijuterie a naturii ce merită admirată măcar o dată în viață.

Traseul începe la Baia de Arieș și se încheie la Zlatna. Turiștii care aleg să exploreze această zonă au privilegiul de a vedea bogățiile unice ale țării noastre, inclusiv unele dintre cele mai vechi mine aurifere.

Zona care găzduiește „Drumul Aurului'' este, de asemenea, casa unor remarcabile vestigii romane, printre care și unele dintre cele mai vechi trepte romane. Cu toate acestea, accesul la aceste comori arheologice nu este întotdeauna facil din cauza lipsei de amenajare corespunzătoare pentru turiști.

La scurtă distanță de „Drumul Aurului”, se află sate pitorești în care pare că timpul și-a încetinit cursul. Aceste așezări sunt pline de istorie și farmec, cu sute de case situate pe versanții îmbogățiți de aur și argint.

În zonă, se găsesc numeroase mine care odinioară erau locuri de exploatare a bogățiilor pământului. Multe dintre acestea au fost abandonate și închise în timp, iar astăzi rămân doar ruine ce amintesc de activitatea minieră de altădată.

De aici se extrage încă aur

Cu toate acestea, în unele locuri, se continuă să se extragă importante cantități de aur. Comuna Băița și împrejurimile sale sunt recunoscute pentru cantitățile semnificative de aur descoperite în adâncuri, ceea ce face această zonă de mare importanță din punct de vedere al resurselor minerale.

Turiștii interesați să descopere unice galerii miniere pot vizita comuna Luncoiul de Jos, unde se găsesc unele dintre cele mai vechi mine aurifere, precum și puțuri din perioada romană. În această zonă se află și galeriile din epoca modernă de la Roșia Montană, recunoscute ca parte a patrimoniului cultural UNESCO.

Această regiune a României are un imens potențial turistic. Un exemplu este Muzeul Aurului din Brad, care adună o mare parte din istoria legată de exploatarea aurului, fiind un muzeu unic în țară. Vizitatorii care trec pragul acestui muzeu au ocazia să admire exponate de o valoare inestimabilă."

Mai multe