Unde se află superba catedrală care deține una dintre cele mai mari orgi din lume

23 septembrie 2024 13:39   Fapt divers

Una dintre cele mai impresionante catedrale din lume, cel de-al treilea edificiu bisericesc romano-catolic ca mărime de pe Pământ, este Domul din Milano, sau Catedrala Santa Maria Nascente. De asemenea, nu puțini sunt cei care știu că aici se află și una dintre cele mai mari orgi din lume, fiind folosită în cadrul concertelor de orgă și în timpul serviciilor religioase.

Domul din Milano este impresionant prin multe: dimensiuni, strălucire, sculpturi, statui, vitralii etc. Construcția catedralei din Milano a început în 1386. S-a decis ca noua biserică să fie construită pe locul vechilor bazilici Santa Maria Maggiore și Santa Tecla, ale căror rămășițe, împreună cu cele ale Baptisteriului San Giovanni alle Fonti, sunt încă vizibile în Zona Arheologică.

Prin urmare, în octombrie 1387, la cererea lui Gian Galeazzo Visconti, a fost înființată Vennelanda Fabbrica del Duomo în acest scop.

A fost folosită marmura roz de Candoglia în locul cărămizii tradiționale lombarde, care a căpătat în timp o nuanță mai deschisă, conferind Domului un aspect alb strălucitor. Catedrala se remarcă prin dimensiunile sale impresionante, cu o lungime de aproape 160 de metri, o lățime de 92 de metri și o înălțime de peste 45 de metri până la turla principală.

Orga de la Domul din Milano

De asemenea, în total, aproape 3.500 de statui împodobesc Domul din Milano, dintre care două treimi sunt în exterior. Cele mai vechi au fost realizate între 1386 și 1447, iar altele au fost adăugate între secolele XV și XVIII. Fațada este barocă până la primul rând de ferestre, după care este în stil neo-gotic. Cele cinci uși de bronz ale catedralei au fost sculptate de diferiți artiști între 1840 și 1965, fiecare având o temă diferită.

Totodată, la Domul din Milano vei găsi și  cea mai mare orgă din Italia, a doua din Europa  (după orga de la Catedrala din Passau, Germania) şi se numără printre cele 15 cele mai mari orgi din lume. 

Orga Domului din Milano cuprinde aproximativ 16.000 de tuburi și cinci claviaturi, precum și o serie de elemente decorative care se încadrează în stilul artistic al catedralei. Prin comparație, orga Buchholz de la Biserica Neagră din Brașov are 3.993 de tuburi, fiind cea mai mare din Estul Europei.

Mai multe