8 semne ale contaminării cu Omicron

3 ianuarie 2022 18:05   Internațional

Europa începe anul sub amenințarea Omicron! De aceea, cercetătorii au realizat pentru tabloidul britanic un ghid cu informații utile legate de super-tulpina SARS-CoV-2 care produce simptome asemănătoare gripei și pare să nu fie la fel de periculoasă ca precedentele.

Oamenii de știință sud-africani, englezi, americani și israelieni au studiat evoluția pacienților infectați cu Omicron, au studiat în laborator mutațiile produse în structura genetică a tulpinii SARS-CoV-2 identificate la finele anului trecut în Africa de Sud și au ajuns la mai multe concluzii.

S-a descoperit că simptomele de infectare cu Omicron apar mult mai devreme decât în cazul celorlalte tulpini (Delta și Beta). Conform datelor, aceste simptome sunt prezente timp de cinci zile și e foarte important ca în acest interval să se realizeze un test RT-PCR și persoana să intre în izolare.

Rezultatele colectate de OMS în ultimele două luni arată că pacienții cu Omicron prezintă cu 50-70% mai puține riscuri de spitalizare decât în cazul tulpinii Delta.

S-a descoperit totodată, în Marea Britanie, că persoanele vaccinate cu cel puțin trei doze sunt protejate în proporție de 88% împotriva formelor grave de COVID-19.

Îngrijorător este însă un alt aspect: Omicron este cea mai contagioasă variantă a virusului SARS-CoV-2 cu care s-a confruntat omenirea în cei aproape doi ani de pandemie.

Până și pe teritoriul Regatului Unit, unde rata de testare este extrem de ridicată, specialiștii estimează că, deși 67% dintre persoanele infectate ar avea în corp tulpina Omicron, doar 37.000 au putut fi secvențiate genetic și confirmate cu noua tulpină a virusului ucigaș.

Specialiștii britanici îi îndeamnă pe englezi să se testeze imediat dacă simt:

  • iritație în gât,
  • durere de șale,
  • nas înfundat,
  • durere de cap,
  • stare de oboseală,
  • strănut,
  • transpirație nocturnă,
  • dureri în tot corpul.

Pacienții infectați cu noua tulpină pot păstra în corp virusul mai multe luni

Cercetătorii sud-africani au cea mai mare experiență în lupta contra noii variante a SARS-CoV-2. Doctorul de familie Unben Pillay, din Johannesburg, a declarat pentru The Sun că ”cerea teste PCR pentru pacienții care acuzau febră, tuse seacă, transpirări nocturne și dureri ale corpului și peste 95% dintre teste se dovedeau pozitive pentru COVID-19”, iar ulterior se adeverea temerea că era vorba de Omicron.

Dr. Amir Khan, din Marea Britanie, a tratat pacienți infectați cu Omicron și a declarat că ”transpirațiile nocturne sunt extrem de abundente și pacienții au nevoie să schimbe hainele în timpul nopții”.

Marea Britanie a ajuns la 210.122 de cazuri de pacienți infectați cu Omicron confirmate, saltul fiind unul extrem de rapid în intervalul 19-30 decembrie.

Experți din cadrul Ministerului Sănătății confirmă faptul că un eșantion de aproape 20% din pacienții infectați cu noua tulpină pot păstra în corp virusul timp de mai multe luni.

Mai multe