Octavian Jurma: „Copiii, cei mai afectați de pandemie”. Cum să-i protejați

Ultima actualizare:

Epidemiologul Octavian Jurma consideră că cei mai vulnerabili în fața pandemiei sunt copii, iar deschiderea școlilor fizic în data de 3 ianuarie este o măsură iresponsabilă. El enumeră modalitățile în care Omicron îi va afecta pe cei mici, dar și măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a evita asta.

Octavian Jurma foto: Facebook
Octavian Jurma foto: Facebook

Medicul Octavian Jurma a scris într-un mesaj în mediul online că toată lumea așteaptă un miracol care să ne salveze de valul 5 și Omicron, dar anti-vacciniștii nu se gândesc că acest miracol e chiar vaccinul. Facând o analogie religioasă, el spune că Dumnezeu ne-a dat posmegii să nu murim de foame, dar noi nu vrem să îi inmuiem. Tocmai din cauza acestui refuz, copiii vor fi cei mai afectați de pandemie.

”In 2022 ne astepta insa o decizie si mai grea decat sa ne muiem posmegii pentru noi. Va trebui sa muiem posmegii pentru copii nostri. Fara noi, fara decizia noastra de ne proteja copiii de virus si de boala prin vaccinare, copiii devin cea mai vulnerabila tinta a pandemiei”, a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.

Vaccinul, miracolul dat pentru a îmblânzi pandemie

El arată că omenirea a refuzat leacul, vaccinul, și că astfel s-a ajuns la un număr de morți de zeci de mii.

”Pentru a lua asemea decizii de viata si de moarte, Dumnezeu ne-a dat deja miracolul accesului la Adevar. Cu ajutorul stiintei care cerceteaza adevarul despre legile naturii am descoperit vaccinul ca o unealta de imblanzire si a variantei Delta. Am refuzat leacul, am imbratisat boala si am murit cu zecile de mii. Dumnezeu nu ne poate ajuta cu forta pentru ca asta ar insemna ca ne lipseste de libertatea de decide singuri si de dreptul a fi judecati dupa faptele noastre”, a mai spus Jurma.

Deschiderea fizică a școlilor va accelare răspândirea Omicron

Din punctul de vedere al medicului, școlile care vor fi deschise în forma fizic de luni vor ajuta la răspândirea Omicron în România, având în vedere că cei mici nu sunt vaccinați, iar ei vor purta virusul în familie.

”După ce petrecerile si minivacanta de Revelion au raspandit Omicron in toate orasele din Romania, scolile vor asigura raspandirea Omicron in toate familiile care au copii la scoala in Romania, iar parintii si bunicii acestor copii le vor raspandi la birou sau in biserici si celor care nu [mai] au copii in scoli. Nici daca planuiau un experiment de infectare in masa si demolarea controlata a sistemului medical, nu puteau alege mai bine suprapunerea unor seturi de evenimente de tip super-spreader atat de corect pentru a asigura o explozie de cazuri”, a explicat Jurma.

Aceste infectări provocate de deschiderea școlilor va duce la accelerarea valului 5, iar Omicron va deveni tulpina dominantă până la sfârșitul săptămânii.

”Din pacate, valul 5-Omicron a debutat deja la 3 zile dupa petrecerile de Craciun, in 27 decembrie 2021 si va fi puternic accelerat de cuplarea relaxarii de Revelion cu deschiderea prematura a scolilor in format fizic. Debutul valului confirma si prognoza ca Omicron va deveni dominanta pana la finalul acestei saptamani. De saptamana viitoare Omicron va forta valul in regim turbo si ma astept sa terminam saptamana la peste 2,500 de cazuri pe zi (sunt excesiv de rezervat aici)”, a mai spus Jurma.

Omicron, deja predominantă în rândul tinerilor și copiilor

Epidemilogul consideră că autoritățile nu au niciun motiv pentru a deschide acum școlile și își asumă un risc imens pentru sănătatea copiilor, mai ales a celor vulnerabili

”Dintre cei 3 factori agravanti, deschiderea scolilor in format fizic la 3 zile dupa petrecerile de anul nou pentru a recupera o vacanta inutila si pe care nimeni nu a cerut-o. Este fara indoiala cea mai irationala masura posibila dintre toate.

Probabil ca Romania Educata nu include si copiii vulnerabili la COVID-19, doar pe cei care vor supravietui selectiei naturale prin infectare impuse de guvern parintilor. Astfel parintii nu mai au dreptul sa isi tina copiii acasa si sunt obligati de lege sa ii trimita in clase sa se infecteze. Autoritatile se dovedesc foarte curajoase atunci cand isi asuma riscuri pentru sanatatea copiilor nostri”, a spus Jurma.

Infectările în rândul copiilor duc la ”long-covid”

El mai atrage atenția că Omicron este predominantă deja în multe state în rândul tinerilor și copiilor, iar acest lucru va duce poate nu la spitalizări și decese mai multe, dar cu siguranță la forme la multe de ”long-covid”.

„Avem deja un numeroase rapoarte care arata fara exceptie ca numarul de cazuri pediatrice si in randul tinerilor pana in 29 de ani este mult mai mare in cazul Omicron decat in cazul Delta. Acest profil a fost evident in Africa de Sud si este evident acum in toate tarile unde valul Omicron a debutat de mai mult de 2 saptamani (Danemarca, UK, Germania, Franta, USA, etc).

Din fericire, numerele in valori absolute raman mici si copiii raman un procent mic din totalul celor spitalizati, chiar daca cresterea relativa este foarte mare.

Din nefericire, cresterea spitalizarii in randul copiilor, chiar daca nu va fi insotita si de o crestere a deceselor, duce la crestere exponentiala a riscului de long-covid”, a spus Octavian Jurma.

Cum trebuie protejați copiii de virus

Medicul subliniază că cel mai bun factor de protecție pentru copii în 5 și 11 ani e vaccinul, iar pentru cei sub 5 ani, purtarea de măști și vaccinarea adulților din jurul lor. El consideră că, atunci când vine vorba de copii, e mai bine să exagerezi cu măsurile de siguranță.

„Toate riscurile pe termen lung produse de infectare cu SARS-CoV-2 la copii, sunt puse pe seama vaccinului de catre antivaccinisti. Este deci simplu sa aflati de ce trebuie sa evitati infectarea cand suntem atat de aproape de posibilitatea de a ne vaccina si copiii intre 5 si 11 ani. Sub 5 ani, cel mai important factor de protectie pentru copii este vaccinarea parintiilor si anturajului imediat, preferabil cu booster, iar in timpul valului 5-Omicron rugati ca vizitatorii poarte masca FFP2/N95 in preajma copilului (plimbarea in parc in aer liber ramane sigura)”, susține Octavian Jurma.

Specialistul punctează totuși și unele lucruri bune care pot reduce riscurile prezenței fizice în școli: ”obligativitatea mastii, care stim sigur ca ofera o protectie foarte buna mai ales in cazul mastilor FFP2/FFP3, testarea saptamanala, care din pacate pare sa fie un esec la fel de lamentabil ca vaccinarea, copiii intre 12 si 18 ani se pot vaccina cu acordul parintilor (vaccinarea lor e sigura si recomandata de CDC, ECDC, etc), copiii intre 5 si 11 ani se vor putea vaccina in curand cu acordul parintilor (vaccinarea lor e sigura si recomandata de CDC, ECDC, etc)”.

Valul 4, valul cu cei mai mulți copii morți în România

El atrage atenția că în valul 4 au murit cei mai mulți copii din întreaga pandemie, care arată delăsarea autoritățile când vine vorba de măsurile de siguranță pentru cei mici.

„Nu avem scenarii obiective de a intra in online, nu mai avem semafor scolar, nu se mai permite scoala online pentru familiile cu persoane cu risc crescut. Nu se cere nici certificat verde pentru elevi si profesori, desi toti stim deja cat de putin dureaza validarea la intrare. Nu avem sisteme eficiente de aerisire si filtrare, nu avem detectatoare de CO2 care sa anunte profesorii cand e necesara aerisirea clasei. La aproape toate intrebarile legate de siguranta in scoli avem raspunsuri simple: nu, Nu, NU”, a mai scris Jurma.

43 de persoane, infectate cu Omicron în România

Bilanțul infectărilor cu varianta Omicron a virusului Sars-Cov-2 a ajuns la 43. Cele mai recent cinci cazuri au fost depistate chiar în ultima zi a lui 2021.

Un studiu realizat în Africa de Sud arată că numărul celor spitalizaţi cu Omicron sau care au cazuri grave datorate acestei variante este mai mic decât la cei infectaţi cu Delta.

Analiza a fost făcută de un grup de oameni de știință de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile (NICD) și de universități importante, inclusiv Universitatea din Witwatersrand și Universitatea din KwaZulu-Natal.

Ei au descoperit că riscul de internare în spital a fost cu aproximativ 80% mai mic pentru cei infectați cu Omicron în comparație cu Delta și că pentru cei aflați în spital riscul de boală severă a fost cu aproximativ 70% mai mic.

Totuși, varianta Omicron este extrem de contagioasă, iar studiile arată că un bolnav poate infecta alți trei oameni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net