Animalul dispărut acum 100 de ani pe care oamenii de știință vor să-l readucă la viață: „Suntem foarte aproape”

22 octombrie 2024 19:18   Internațional

O specie dispărută, de acum mai bine de 100 de ani, ar putea să reapară. Oamenii de știință susțin că sunt la 0,1% distanță de a readuce la viață animalul. O companie de biotehnologie cu sediul în Dallas, Texas, a dezvăluit că aproape a reînviat tigrul tasmanian. Animalul a fost cândva cel mai mare prădător de pe insulă, dar dispariția sa a dus la răspândirea speciilor invazive și la o creștere a bolilor. 

 Oamenii de știință au finalizat 99,9% din reconstrucția genomului tigrului

Ultimul tilacin cunoscut, sub numele de lup tasmanian, a murit la 7 septembrie 1936, în captivitate. Nenumărate eforturi de expediție nu au reușit să găsească animalul în sălbăticie.

Compania de biotehnologie Colossal Biosciences a susținut că aproape și-a încheiat proiectul de reînviere pentru animalul australian. Oamenii de știință spun că au finalizat 99,9% din reconstrucția genomului tigrului, iar golurile rămase urmează să fie umplute în curând, scrie thesun.co.

Încercările de reînviere au început din 2022 

Încercările de a aduce înapoi prădătorul au început în 2017, când o pungă de tigru de 107 ani, păstrată în alcool, a fost supusă secvențierii genelor. Cu toate acestea, au apărut prea multe lacune genetice. Colossal Biosciences și-a început încercările de reînviere în 2022, când au secvențiat un dinte de tilacin vechi de 120 de ani pentru a umple golurile anterioare. Un profesor și membru al consiliului consultativ științific al Colossal Biosciences, Andrew Pask, a explicat cum acest eșantion a dus la descoperirea lor.

De ce dispariția animalului a cauzat probleme

Dispariția tigrului tasmanian a cauzat probleme uriașe pe insula Tasmania din cauza perturbării lanțului trofic. Animalul a fost cândva cel mai mare prădător de pe insulă, dar dispariția sa a dus la răspândirea speciilor invazive și la o creștere a bolilor. Reintroducerea tigrului ar putea marca o victorie atât pentru știință, cât și pentru ecosistemul din Tasmania.

„Scopul nostru final cu această tehnologie este de a readuce aceste specii în sălbăticie, unde au jucat roluri absolut esențiale în ecosistem. Așa că speranța noastră finală este că într-o bună zi le veți vedea din nou în tufișurile Tasmaniei", a spus omul de știință.

De ce au dispărut tigrii tasmanieni

Cercetătorii australieni au ajuns la concluzia conform căreia tigrii tasmanieni ar fi dispărut din cauza secetei, a fenomenelor extreme și a condițiilor nefavorabile de climă, după ce au analizat în detaliu ADN-ul din oasele fosilelor și din specimenele expuse în muzee.

„Extincția acestora a fost rapidă și nu a fost rezultatul unor factori intrinseci, precum reproducerea sau pierderea diversității genetice”, a declarat Lauren White, unul dintre cercetători, potrivit celor de la Digi24.

Tigrii tasmanieni, cunoscuți sub numele de lupi marsupiali, au trăit în regiunea vestică a Australiei, în urmă cu 3.000 de ani. Ultimul exemplar al speciei, tigrul numit Benjamin, s-a stins din viață în captivitate, pe 7 septembrie 1936.

Mai multe