Unde poate fi văzută eclipsă totală de Soare 2024. Fenomenul de luni, 8 aprilie, este unul rar și spectaculos
Luni, 8 aprilie, odată cu răsăritul Soarelui, o mare parte a Americii de Nord va fi martoră a unui eveniment astronomic rar și spectaculos: o eclipsă totală de soare. Fenomenul va începe peste Oceanul Pacific de Sud și va traversa Mexicul, Statele Unite și Canada, oferind un spectacol impresionant pe tot parcursul traiectoriei sale.
Eclipsa de soare din 8 aprilie 2024 va fi un eveniment deosebit de special pentru locuitorii din regiunile privilegiate care se află pe traiectoria umbrei lunare. În timp ce momentele de totalitate vor fi văzute în zone specifice din Mexic, SUA și Canada, fenomenul va fi parțial observabil în alte zone din America de Nord, America Centrală și nordul Atlanticului.
Când și unde va avea loc eclipsa de soare
Eclipsa va începe în jurul orei 11:07 (ora locală) pe coasta Pacifică a Mexicului (21.07, ora României), lăsând o urmă de întuneric în urma sa. Apoi, umbra Lunii va traversa Statele Unite, străbătând state precum Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri și Tennessee, continuându-și drumul spre nord-est. Fenomenul va atinge apoi coasta Atlantică a Canadei în jurul orei 17:16 (ora locală), în Newfoundland.
Eclipsa totală de Soare din 8 aprilie 2024 va fi cu adevărat impresionantă, având o durată maximă a totalității de 4 minute și 28 de secunde. Această perioadă de întuneric va oferi observatorilor șansa unică de a admira coroana solară și alte fenomene astronomic importante.
Cum poate fi urmărit evenimentul
NASA va oferi transmisii în direct ale eclipsei pe canalul său de YouTube și pe contul său de Twitch, astfel încât oricine din lume să poată urmări acest spectacol astronomic fascinant. De la discuții cu experți în astronomie până la imagini spectaculoase ale eclipsei, NASA va oferi o acoperire cuprinzătoare a evenimentului.
Eclipsa totală de Soare din 8 aprilie 2024 va fi vizibilă doar în America de Nord și parțial în alte zone ale globului. Din păcate, românii (de fapt, toți europenii) nu vor putea vedea acest eveniment astronomic din cauza traiectoriei umbrei lunare.
Călătoria celui mai apreciat vânător de eclipse din România
Cătălin Beldea, un nume binecunoscut în comunitatea astronomică românească, s-a lansat într-o nouă aventură - surprinderea eclipselor totale de soare. De data aceasta, destinația sa este Statele Unite ale Americii.
Fiind un pasionat vânător de eclipse, Cătălin Beldea a participat deja la 14 expediții pe toate continentele. "Pentru mine, este ca olimpiada pentru sportivi", spune el. "Sportivii se pregătesc pentru olimpiadă patru ani, iar eu mă pregătesc pentru aceste momente speciale timp de un an".
Pentru că alegerea locației potrivite este esențială pentru capturarea celor mai impresionante imagini, Cătălin Beldea a luat în considerare cu atenție prognoza meteo și traseul exact al umbrei lunare. În funcție de acestea, el va lua o decizie rapidă cu privire la deplasarea sa într-o direcție care să ofere cele mai bune șanse de observare și fotografie a eclipselor totale de soare.