Au rămas blocați în spațiu. Un bărbat și o femeie ar fi trebuit să petreacă 8 zile deasupra Pământului, dar misiunea lor s-a transformat într-un scenariu de film

8 august 2024 18:35   Internațional

Barry „Butch” Wilmore şi Sunita Williams au zburat în spaţiu către Stația Spațială Internațională pentru o misiune de opt zile pe data de 5 iunie 2024. Cei doi astronauți se așteptau ca în câteva zile să se întoarcă acasă, însă, și în acest moment, după 2 luni, sunt încă acolo, plutind deasupra Pământului.

Barry „Butch” Wilmore, în vârstă de 61 de ani, şi Sunita Williams, în vârstă de 58 de ani, au plecat, pe 5 iunie, într-o călătorie ce se credea a fi doar pentru câteva zile. Cei doi astronauți au zburat pentru o misiune de opt zile cu o navă spaţială Boeing Starliner spre Staţia Spaţială Internaţională, însă, lucrurile nu au mers chiar conform planului. A fost primul zbor de acest gen cu oameni la bord şi a fost un test menit să vadă cum funcţionează noua navă spaţială înainte de a fi folosită regulat.

Cu toate că sperau să se întoarcă acasă în câteva zile, chiar și acum, după două luni, ei plutesc deasupra Pământului. Pe măsură ce nava lor se apropia de Stația Spațială Internațională, au apărut probleme precum scurgeri în sistemul de propulsie şi oprirea unora dintre propulsoare.

Ce soluții au cei de la NASA

Deși Barry și Sunita au ajuns în siguranţă la staţia spaţială, este posibil ca cei doi să petreacă Crăciunul şi Anul Nou în spaţiu.

Oficialii NASA au declarat că încă nu s-au luat măsuri cu privire la ce se va întâmpla pe viitor, însă prioritatea este aceea de a găsi un mod de transport alternativ pentru ca cei doi să ajungă acasă, în cazul în care Starliner nu este considerat sigur pentru a se întoarce pe Pământ.

Opţiunea noastră principală este să îi întoarcem pe Butch şi Suni pe Starliner. Cu toate acestea, am făcut planificarea necesară pentru a ne asigura că avem şi alte opţiuni deschise", a declarat Steve Stich, manager al programului Commercial Crew al NASA, potrivit publicației BBC.

Una dintre opțiunile luate în considerare este ataşarea celor doi astronauţi la o misiune programată să fie lansată în septembrie şi întoarcerea lor pe Pământ în februarie 2025. Cu alte cuvinte, Barry și Sunita ar petrece mai mult de opt luni, în loc de opt zile, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Mai multe