La 90 de ani, a ajuns în spațiu! Ed Dwight a visat la acest moment timp de șase decenii

Ed Dwight (90 de ani) a participat la cel mai recent zbor spațial cu echipaj al Blue Origin pe 19 mai, la șase decenii după ce a fost selectat de NASA ca primul candidat astronaut de culoare al SUA. Acum, el a devenit cel mai bătrân om care a ajuns vreodată în spațiu.

Ed Dwight, la 90 de ani este cel mai bătrân om care a ajuns în spațiu
Ed Dwight a zburat la bordul NS-25 Blue Origin (Foto: Profimedia)

Compania spațială a lui Jeff Bezos și-a lansat misiunea NS-25 din vestul Texasului, duminică, marcând primul zbor spațial cu echipaj al Blue Origin din 2022 și șaptea oară când a avut la bord turiști spațiali.

Ed Dwight este un sculptor cunoscut

Echipajul a fost format din șase persoane, inclusiv Dwight, un căpitan pensionar al forțelor aeriene americane. În 1961, Ed a fost ales de președintele John F Kennedy pentru a se antrena ca astronaut la Școala de Piloți de Cercetare Aerospațială, dar în cele din urmă nu a fost selectat pentru Corpul Astronauților NASA.

Între timp, Dwight s-a reprofilat și a devenit sculptor. El a creat monumente la scară largă ale diferitelor figuri importante de culoare, inclusiv Martin Luther King Jr, și are peste 130 de sculpturi instalate în muzee și spații publice din SUA și Canada. „Nu aveam nici o intenție să fiu astronaut. Dar odată ce mi s-a dat provocarea, atunci totul s-a schimbat”, a spus Dwight în documentarul The Space Race, difuzat de National Geographic în 2023. Călătoria lui Dwight cu Blue Origin a fost sponsorizată de Space for Humanity, o organizație non-profit dedicată extinderii accesului la spațiu.

Ed a devenit cea mai în vârstă persoană care a zburat în spațiu, depășind recordul stabilit de actorul „Star Trek” William Shatner, în octombrie 2021. Zborurile Blue Origin trec de linia Karman de 100 km de altitudine, o graniță a spațiului acceptată la nivel internațional.

Ed Dwight sculptor
Ed Dwight a devenit sculptor (Foto: Profimedia)

După aterizare, Dwight a numit zborul de aproape 10 minute o „experiență care mi-a schimbat viața”. El a fost însoțit la bord de patru antreprenori din SUA și Franța și de un contabil pensionar. Prețul biletelor lor nu a fost dezvăluit, însă se zvonește că ar costa peste 200.000 de dolari. Primul bilet spațial a fost vândut cu 28 de milioane de dolari în 2021, la o licitație.

image
image
image
image
image
image
storm 4651306 1280 jpg
bacalaureat jpg
accident Suceavaa jpeg
bacalaureat adevarul jpg
SpotHiddenPandaAmongHumansinPictureOpticalIllusionIQTest jpg
visine jpg
image png
evaluare nationala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net