Capitala din Europa de care fug turiștii. De ce nu vor străinii să audă de acest oraș, deși are multe obiective turistice ce nu ar trebui ratate

7 octombrie 2024 10:23   Internațional

Unul dintre cele mai puțin vizitate orașe din Europa este capitala Moldovei, Chișinău. Se pare nu se află pe lista destinațiilor de vizitat a multor turiști. Numărul de turiști variază foarte mult, dar majoritatea estimărilor sugerează că orașul are aproximativ un milion de vizitatori în fiecare an, ceea ce îl plasează în topul capitalelor din Europa cu cei mai puțini turiști, alături de Luxemburg, Sarajevo, Vilnius și Tbilisi.

Situată între Ucraina și România, Moldova este adesea trecută cu vederea din cauza relativei sale inaccesibilități, însă unii bloggeri de călătorie curajoși văd o vizită în capitală o provocare tentantă. Deși Chișinău nu are strălucirea și farmecul altor orașe europene, nu este lipsită de obiective tursitice pentru cei dispuși să exploreze.

Una dintre atracțiile Moldovei este vinul. Istoria viticulturii în Moldova datează de peste 7.000 de ani, iar astăzi există peste 150 de crame în țară. Ziua Națională a Vinului are loc în primul weekend din octombrie și este cel mai mare festival al vinului din Europa de Est.

Moldova este o țară ortodoxă cu o puternică tradiție creștină. Există peste 50 de mănăstiri și 700 de biserici, dintre care multe sunt deschise publicului, potrivit tabloidului britanic Mirror.

Kami, o bloggeriță de călătorii, a fost sinceră cu privire la primele sale impresii despre această țară, care are cel mai mic PIB pe cap de locuitor din Europa și una dintre cele mai sărace țări de pe continent.

„Nu mă așteptam la nimic altceva”

„La prima vedere, Chișinăul părea neprimitor și dur. Tot ce puteam vedea în jurul meu erau mase de beton, totul de culoare gri. Dar, ca să fiu sinceră, nu mă așteptam la nimic altceva. Apartamentul meu era situat la etajul 12 al blocului masiv, atât de tipic pentru această parte a Europei. Dar în timp ce în alte orașe din țările vecine (România, Slovacia, Cehia sau Polonia) astfel de clădiri arată destul de decent în zilele noastre, cele din Moldova păreau că se vor prăbuși în curând", a scris ea pe site-ul „Kami and the Rest of the World”.

Cu toate că descrierea capitalei nu este una foarte bună, Kami a recunoscut că a găsit și „multe bijuterii" care i-au făcut șederea în Chișinău mai plăcută decât se aștepta.

Pe platforma Tripadvisor, mulți călători care au ajuns aici au lăudat capitala. Unul dintre ei a menționat că aici vei găsi crama Mileștii Mici, locul pe care trebuie neapărat să-l vizitezi:

„Deținătorul recordului mondial Guinness pentru cea mai mare colecție de vinuri din lume. Cum poți rata o vizită aici?! Există 200 km de tuneluri de calcar, o parte dintre acestea fiind folosite pentru depozitarea vinului. Turul a fost incredibil de interesant. Aș recomda oricui”.

Mai multe