Paradox. Destinația de top din România are printre cele mai ieftine case din Europa

O statistică recentă indică mai multe orașe care sunt cu mult mai scumpe decât capitalele țării. Alături de Anvers, Tel Aviv, Munchen, Milano și Barcelona se află și municipiul Cluj-Napoca, cunoscut bine în România pentru prețurile enorme la locuințe. Aceeași sursă numește un alt oraș din România care are printre cele mai ieftine case. Acesta, în mod paradoxal, este pe primul loc la destinațiile preferate de români și se regăsește în multe alte topuri internaționale.

 Nimic sub 1000 de euro pe metru pătrat

blocuri pixabay jpg

În nici măcar în unul dintre cele 69 de orașe europene luate în considerare în sondajul Deloitte, ediția 2024, analizat de HotNews, nu s-a înregistrat un preț mediu de tranzacție mai mic de 1.000 de euro pe metru pătrat.

Analiza, care a luat în calcul prețul unui metru pătrat și salariile din țara respectivă, arată că, în termeni relativi, România nu e o țară scumpă, deși există mari diferențe de prețurile între orașe.

Brașov, orașul cu cele mai mici prețuri la locuințe

Statistica recentă a Deloitte Property Index arată că Brașovul se situează printre orașele europene cu cele mai mici prețuri la locuințe. Cu toate acestea, se apreciază că este supraevaluat.

blocuri brasov jpg

Prețurile cele mai mici pe metru pătrat au fost înregistrate în Patra (1.203 EUR/mp; Grecia), Niš (1.373 EUR/mp; Serbia), Brașov (1.618 EUR/mp; România), Győr (1.621 EUR/mp; Ungaria), și Banja Luka (1.622 EUR/mp; Bosnia și Herţegovina).

Aproape șapte ani de muncă pentru un apartament cu două camere

Mulți români care caută să-și cumpere un apartament ezită își pună în aplicare planul de achiziție, așteptând fie scăderi ale dobânzilor la creditele bancare, fie o scădere a pieței imobiliare care să ducă la ieftinirea locuințelor.

Cred că am tot auzit în ultimii 10 ani oameni care spuneau vai, se prăbușește piața imobiliară…. E destul de ușor de văzut dacă mai e loc de creștere sau nu : se ia în calcul indicele de accesibilitate a locuințelor ( Housing Affordability Index – HAI ) care măsoară numărul de ani de muncă necesari unei persoane dintr-o anumită țară sau regiune pentru a-și cumpăra locuința”, explică Ciprian Dascălu, economistul-șef al BCR, potrivit sursei citate.

„Ca idee, Bucureștiul e pe la 6,5 ani. Clujul pe la 11 ani… Înainte de criza din 2008, de acea prăbușire a prețurilor la imobiliare, eram undeva la 22-23 de ani. Ca să vă faceți așa o idee față de alte țări, cred că prin China îți ia vreo 40 de ani să-ți iei o casă, iar Centrul Europei e pe la 14 ani de muncă necesari pentru a achiziționa o locuință. Deci, la noi încă par destul de ieftine”, explică Dascălu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prinții Jacques și Gabriella de Monaco profimedia 0936805340 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ceai de macese jpeg
mulled wine 6704928 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
povestea statuii din aprcul cismigiu jpg
ninsori trafic jpg
image png
crin antonescu jpg
bani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net