Cât costă reconstrucția Ucrainei după un an de război. Suma este amețitoare

22 martie 2023 13:06   Internațional

Este nevoie de o sumă uriașă pentru reconstrucția Ucrainei distrusă de războiul declanșat pe 24 februarie 2022 la ordinul lui Vladimir Putin. Cel mai recent studiu la care au particpat Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi specialiști din Ucraina, arată că ar fi nevoie de 411 miliarde de euro pentru ca țara să fie recosntruită, informează Reuters.

Suma estimată este de 2,6 ori mai mare decât valoarea Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022.

Raportul a fost publicat miercuri şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei, a informat Banca Mondială.

Bombardamentelele din ultimele trei luni au provocat distrugeri uriașe, iar revizuirea acestora au dus la o creștere îngrijorător de mare a cheltuielilor necesare pentru reconstrucția țării.

Estimarea anterioară avansată de Banca Mondială, fiind la sfârșitul anului trecut de 349 de dolari.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de board-ul FMI, în următoarele săptămâni.

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială.

Mai multe