Ce preț avea o cursă cu submarinul care a dispărut în Oceanul Atlantic. Avea la bord 2 milionari!

21 iunie 2023 4:15   Internațional

Un submarin al celebrei companii Ocean Gate a dispărut fără urmă, duminică, în apele Atlanticului. La bord erau cinci persoane care plecaseră într-o expediție spre epava Titanicului. Click! îți spune cât costa, de fapt, excursia.

Acum cinci zile, cinci turiști s-au aventurat într-o expediție care avea să îi ducă la epava Titanicului, nava care s-a scufundat în 1912. Celebrul vapor se află la 4.000 de metri adâncime, pe fundul Atlanticului.

Submarinul s-a evaporat

Potrivit presei internaționale, expediția a avut startul duminică dimineață la aproximativ 1.450 de kilometri de Cape Cod, Massachusetts, SUA. După o oră și 45 de minute, submarinul s-a evaporat.

Operațiunile de căutare au început imediat. Garda de Costă americană estimează că submarinul are rezerve de oxigen pentru un interval de timp între 70 și 96 de ore. Chiar și așa, operațiunea de căutare este una dificilă, nava fiind la mii de metri sub apă.

Submarimul dispărut face parte din Ocean Gate Expeditions. A fost construit din titan și fibre de carbon și poate coborî la adâncimi de până la 4.000 de metri. Nava este construită pentru excursii de 8 zile pe fundul Oceanului.

Cât le-a cerut turiștilor compania pentru excursie

Compania le cere turiștilor 250.000 de dolari (195.270 de lire sterline) pentru un loc în expediția de opt zile pentru a vedea Titanicul. Locul unde se află faimoasa epavă este la aproximativ 600 km (370 mile) de coasta Newfoundland și este împărțit în două părți, cu prova și pupa separate de aproximativ 800 m (2.600 ft). Un câmp imens de resturi înconjoară nava spartă. O scufundare completă până la Titanic durează opt ore.

Excursia de opt zile avea și un obiectiv științific, inclusiv studierea descompunerii epavei. La bordul navei dispărute se aflau miliardarul Hamish Harding, ceo-ul Ocean Gate Stockton Rush, exploratorul francez Paul-Henry Nargeolet și femeia de afaceri Shahzada Dawood alături de fiul ei.

Mike Reiss, unul dintre cei care a călătorit în trecut pentru a vedea Titanicul cu un submersibilul Ocean Gate, spune că este incredibil cât de elementară și simplă este întreaga operațiune.

„Eram cu toții conștienți de pericolele pe care le presupune această operațiune”, spune el, adăugând că a trebuit să semneze în prealabil un contract în care se menționa de trei cuvântul „moarte” pe prima pagină.

Mai multe