Cine era Ismail Haniyeh, șeful Hamas ucis în Iran. Gruparea anunță răzbunare pentru crima care „nu va rămâne nepedepsită”

31 iulie 2024 11:39   Internațional

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran, Iran, conform anunțului făcut miercuri de către gruparea militantă palestiniană Hamas, informează Reuters.

Haniyeh, care a aderat la Hamas la sfârșitul anilor 1980, a participat marți la ceremonia de depunere a jurământului noului președinte iranian, Masoud Pezeshkian. Moartea sa este în prezent subiectul unei anchete în Iran.

Reacții și declarații

UPDATE: Un oficial al Hamas a declarat că asasinarea lui Haniyeh „nu va rămâne nepedepsită”, conform Reuters.

Moussa Abu Marzouk, un înalt oficial al Hamas, a denunțat uciderea lui Haniyeh ca fiind un „act de lașitate care nu va rămâne nepedepsit”, într-un interviu pentru Al-Aqsa TV, televiziunea afiliată grupului militant.

De asemenea, Mohammed Ali al-Houthi, liderul Comitetului Revoluționar Suprem al Houthi din Yemen, a condamnat atacul, declarând că „țintirea lui Ismail Haniyeh este o crimă teroristă odiosă și o încălcare flagrantă a legilor și valorilor fundamentale”.

Sami Abu Zuhri, alt oficial de rang înalt din Hamas, a afirmat că „asasinarea fratelui Haniyeh de către ocupația israeliană reprezintă o escaladare gravă menită să frângă voința Hamas și a poporului nostru, vizând scopuri false.

Confirmăm că această escaladare nu își va atinge obiectivele. Hamas este un concept și o instituție, nu doar persoane. Vom continua pe acest drum indiferent de sacrificii și suntem încrezători în victorie.”

Contextul asasinatului din Iran

UPDATE: Conform presei internaționale, Ismail Haniyeh a fost prezent marți la ceremonia de depunere a jurământului noului președinte iranian, Masoud Pezeshkian.

Haniyeh, în vârstă de 62 de ani, s-a născut într-o tabără de refugiați din apropierea orașului Gaza și s-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980.

Pe măsură ce organizația a câștigat influență, Haniyeh a avansat în ierarhie, fiind numit parte a unei „conduceri colective” secrete în 2004 și ulterior prim-ministru al Autorității Palestiniene în 2006.

În 2017, el a devenit liderul grupului și a fost desemnat „terorist global special” de către Statele Unite.

De-a lungul carierei sale, Haniyeh a participat la negocieri de pace, inclusiv cu fostul președinte american Jimmy Carter, și s-a întâlnit cu lideri internaționali, cum ar fi emirul Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa al-Thani, și diplomatului chinez Wang Kejian, la începutul acestui an.

În aprilie, raidurile aeriene israeliene au dus la uciderea a trei dintre fiii lui Haniyeh și a patru nepoți, conform Hamas. Haniyeh a declarat că aceste pierderi nu vor afecta negocierile în curs legate de încetarea focului și eliberarea ostaticilor, afirmând: „Cine crede că atacarea copiilor mei în timpul negocierilor va determina Hamas să renunțe la cererile sale se înșeală”.

Casa Albă a confirmat că a luat cunoștință de rapoartele privind uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, însă purtătorul de cuvânt a evitat să ofere detalii suplimentare la acel moment.

Uciderea lui Haniyeh este subiectul unei investigații, iar rezultatele vor fi comunicate în cursul zilei, conform unei declarații a presei de stat iraniene, care citează Corpul Gardienilor Revoluției Islamice.

IRGC (Corpul Gardienilor Revoluției Islamice) a exprimat condoleanțe „eroicei națiuni palestiniene, comunității musulmane, luptătorilor frontului de rezistență și nobilei națiuni iraniene pentru martiriul liderului senior al rezistenței palestiniene”, conform mass-media de stat.

Detalii despre Incident

ȘTIRE INIȚIALĂ: O declarație a facțiunii islamiste a menționat că Haniyeh a fost ucis într-un „raid sionist perfid asupra reședinței sale din Teheran”. Potrivit AFP, în timpul atacului a fost ucis și unul dintre membrii gărzii sale de corp.

„Reședința lui Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Rezistenței islamice Hamas, a fost atacată în Teheran, iar în urma incidentului, el și unul dintre garda sa de corp au fost martirizați”, a afirmat site-ul de știri Sepah al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice.

În 25 iunie, zece membri ai familiei lui Haniyeh au fost uciși într-un atac israelian asupra Taberei de Refugiați Al-Shati din Gaza.

Mai multe