Cine este românca ucisă de Hamas. A fost răpită de la Festivalul Supernova și înainte a transmis un mesaj

17 decembrie 2023 6:36   Internațional
Ultima actualizare:

O tânără cu dublă cetățenie, română și israeliană, a fost ucisă de gruparea teroristă Hamas. Ea a fost răpită pe data de 7 octombrie în timp ce se afla la festivalul de muzică, „Supernova”, unde cel puțin 360 de participanți au fost masacrați de teroriști. Inbar Hayman avea 27 de ani. Moartea ei a fost confirmată sâmbătă seara de Ministerul Afacerilor Externe. 

Inbar Haiman a apucat să transmită un mesaj înainte să fie răpită 

Forumul Familiilor pentru ostatici și persoane dispărute a anunțat sâmbătă seara că ostatica Inbar Haiman, în vârstă de 27 de ani, a fost ucisă după ce a fost răpită de teroriștii palestinieni în timpul atacului din 7 octombrie condus de Hamas asupra sudului Israelului.

Inbar Haiman a fost ucisă în captivitate, au anunțat oficialii israelieni, citați de The Times of Israel, fără să dea însă detalii despre circumstanțele morții ei.

Iubitul tinerei, Noam Alon, a povestit că la festivalul Supernova, Haiman era voluntar.

În momentul atacului ea a reușit să-i transmită un mesaj lui Noam, iar acesta a sfătuit-o să evite drumurile, unde bărbații înarmați măceleau tinerii de la festival care încercau să fugă.

La scurt timp bărbatul a pierdut legătura cu ea și a postat pe rețelele sociale detalii despre cum era îmbrăcată și tatuajele pe care le avea. Haiman a fost recunoscută în imaginile psotate de Hamas după jambierele pe care le purta în ziua festivalului.

La familie au ajuns informații de la supraviețuitori. Tânăra s-a ascuns inițial sub scenă împreună cu alți participanți la evenimentul muzical, apoi într-un tufiș. Aici a fost descoperită de teroriști și luată pe o motocicletă.

Familia a primit ulterior un videoclip postat de Hamas pe Telegram, în care Haiman era înconjurată de patru palestinieni rănită și însângerată.

Vestea morții lui Haiman a venit la o zi după ce armata a declarat că a recuperat cadavrele a doi soldați și a unui ostatic civil care au fost luați captivi de Hamas pe 7 octombrie.

MAE anunță încă un ostatic cu cetățenie română

Haiman era studentă la Arte în Haifa. Familia ei, părinții și fratele au primit vestea cumplită de la autorități, potrivit Forumului. Se crede că trupul ei este încă în posesia teroriștilor Hamas.

„Autoritățile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatic în Fâșia Gaza. Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiei îndoliate.

În prezent, o persoană cu dublă cetățenie, israeliană și română, se mai află ostatică în Fâșia Gaza, context în care Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza, a transmis MAE.

Mai multe