Clipe de groază în Slovacia! Premierul Robert Fico a fost împușcat și este în stare gravă

15 mai 2024 14:18   Internațional

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în orașul Handlová, în timpul unei ședințe de guvern, conform relatărilor presei slovace. După incident, Fico a fost transportat de urgență la spital.

ACTUALIZARE 16:29: Parlamentul de la Bratislava urmează să se întrunească într-o ședință de urgență. Conform ultimelor informații, Fico a fost împușcat în piept și în abdomen, fiind transportat cu elicopterul la spital, așa cum au confirmat serviciile slovace de urgență.

ACTUALIZARE 16:19: Presa slovacă informează că Fico a fost lovit de cel puțin două gloanțe. Ministerul de Interne a confirmat că incidentul a fost o tentativă de asasinat.

Prima reacție a președintei Slovaciei

Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, a condamnat ferm atacul asupra lui Fico. „Sunt șocată. Îi doresc lui Robert Fico multă putere în acest moment critic pentru a se însănătoși,” a declarat ea.

Fico trebuia să participe la o ședință de guvern desfășurată la un centru cultural din Handlová. Un reporter al publicației Denník N a relatat că a auzit mai multe focuri de armă și a văzut ofițerii de securitate ridicându-l pe Fico de pe jos și ducându-l rapid într-o mașină.

Potrivit martorilor, Fico s-a apropiat de oamenii adunați în fața centrului cultural pentru a-i saluta, când s-au auzit mai multe focuri de armă, după care a căzut la pământ.

Atacatorul a fost reținut de poliție

Presupusul atacator a fost reținut de poliție, iar zona a fost izolată. Clădirea culturală unde urma să aibă loc ședința a fost evacuată.

„Sunt șocat și îngrozit de împușcarea premierului Robert Fico în Handlová," a declarat Michal Šimečka, reprezentant al opoziției (Slovacia Progresistă). "Condamnăm fără echivoc și cu fermitate orice formă de violență," a adăugat el.

Parlamentul și-a anulat ședința planificată, iar liderii grupurilor parlamentare urmează să se întâlnească pentru a decide următoarele acțiuni ale instituției.

În cazul vacantării postului de premier, unul dintre cei patru vicepremieri va prelua această funcție.

Mai multe