Țara care scumpește sucurile. Guvernul face tot posibilul pentru reducerea deficitului bugetar

O țară din Uniunea Europeană a decis să ia măsuri drastice pentru a consolida bugetul pentru anul următor. Autoritățile din Slovacia au hotărât să taxeze băuturile carbogazoase dulci, cât și să majoreze taxele pentru produsele de tutun.

Măsurile anunțate de autoritățile din Slovacia / foto: Shutterstock
Măsurile anunțate de autoritățile din Slovacia / foto: Shutterstock

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, Slovacia se confruntă cu o situație dificilă, din punct de vedere economic. Există riscul ca această țară să înregistreze cel mai mare deficit bugetar din zona euro. Se așteaptă ca în anul 2024, deficitul bugetar să ajunga la 6% din PIB, cheltuielile crescând considerabil din cauza majorării pensiilor, cât și a creșterii prețului energiei.

Chiar în cursul zilei de luni, autoritățile din această țară au decis să anunțe o posibilă accelerare a procesului care are ca scop reducerea deficitului bugetar. Guvernul condus de către Robert Fico a ajuns la cârma Slovaciei în cursul anului trecut, cu ajutorul promisiunii de a ajusta gradual bugetul, pentru a proteja economia și standardul de viață al slovacilor.

Slovacia dorește taxarea suplimentară a sucurilor

Ladislav Kamencky, ministrul Finanțelor din această țară, a declarat că deficitul bugetar ar urma să fie redus sub 3% din PIB, conform normelor Uniunii Europene. Această scădere ar fi posibilă prin intermediul majorărilor de taxe ce ar intra în vigoare de anul viitor, cât și a unei reduceri de cheltuieli ce ar însuma 1% din PIB-ul Slovaciei.

Iar una dintre măsurile fiscale pe care autoritățile din această țară doresc să le introducă este o taxă pe băuturile carbogazoase dulci, cât și pe produsele din tutun. Aceste taxe ar putea aduce guvernului nu mai puțin de 100 de milioane de euro anul următor, iar această sumă ar putea crește la 243 milioane de euro, în anul 2026. Cu toate acestea, această sumă nu este decât o mică parte din necesarul pentru reducerea deficitului bugetar.

Cu toate acestea, guvernul condus de Robert Fico mai are în vedere și posibile disponibilizări în sectorul public. Anul trecut, în decembrie 2023, ratingul de țară al Slovaciei a fost scăzut la „A minus”, de către agenția de evaluare Fitch Ratings.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net