Coșmarul unui român acuzat pe nedrept în Irlanda că a ucis o profesoară care ieșise să alerge

15 ianuarie 2022 16:20   Internațional
Ultima actualizare:

Un român a trecut printr-un adevărat coșmar după ce a fost acuzat pe nedrept că ar fi ucis-o pe profesoara de 23 de ani care a fost omorâtă în timp ce alerga. Radu Floricel și-a povestit întreg chinul după ce a fost arestat.

Radu Floricel, care locuiește în orașul Tullamore, din Irlanda, a fost arestat miercuri, 12 ianuarie și eliberat joi seară, după ce Garda irlandeză a decis că bărbatul nu e vinovat de uciderea lui Ashling Murphy.

Radu, care are un copil, a declarat că a crezut că e o glumă proastă când poliția a venit acasă la el, la câteva ore de la moartea lui Ashling Murphy și l-a dus la secție. De abia când a început interogatoriul, el a realizat că e acuzat de uciderea tinerii.

”Când m-am dus la ușă, doi polițiști m-au luat la întrebări unde am fost, când am fost în zona crimei. M-au arestat. Am crezut că e o glumă, dar mi-am data poi seama că e real”, a declarat Radu Floricel, conform dailymail.co.uk.

Sora lui Radu Floricel, arestată și ea

Sora lui, Neira, care locuiește cu el, a fost și ea arestată pentru că a cerut explicații, iar casa lor a fost întoarsă cu susul în jos la percheziții.

La secția de poliție din Tullamore, oamenii legii i-au luat toate hainele, pentru examinare. ”Niciun dintre piesele pe care le port acum nu sunt ale mele. Mi le-au dat acolo”, a mai spus Radu Floricel.

El a explicat că poliția a avut un comportament profesionist, dar ”erau convinși că am ucis-o, așa că s-au purtat ca atare”.

Românul a povestit că le-a spus anchetatorilor că se afla la un mall, lucru confirmat de martori, în momentul în care tânără a fost ucisă. Românul a spus că interogatoriul a fostul unul de coșmar și are de gând să dea în judecată poliția irlandeză. Motivul pentru care a decis să povestească totul e că primește acum amenințări cu moartea de la cei care încă mai cred că el e vinovat de moartea lui Ashling Murphy.  

Radu Floricel se afla într-un mall când Ashling a fost ucisă

Radu a declarat că a fost în zona în care a fost ucisă Ashling în aceea zi, dar s-a întors înainte de ora 4 după-amiaza acasă și a plecat la un mall din alt oraș, cu soțul unei vecine. Acolo se afla când profesoara a fost ucisă. Povestea lui a fost confirmată de vecini

”A durat atât de mult, două sau trei ore, aceleași întrebări la nesfârșit. Unde am fost, la ce ora am mers în zona crimei, de unde o știam”, a mai declarat Radu Floricel.

Poliția l-a confundat cu un biciclist

Poliția l-a arestat după ce a crezut că el este un biciclist care apare în zona crimei, pe camerele de supraveghere, la ora faptei.

Am văzut că tipul din imagini e mai mare decât mine, că are pielea mai închisă la culoare. Din anumite unghiuri, seamană. Are și părul altfel decât al meu”, a spus românul, care le-a mai explicat polițiștilor că are o placă de titan în picior și una în brat și nu poate merge pe bicicletă.

După mai multe ore de înterogări, el a fost dus într-o celulă, unde ”am reușit să dorm vreo zece minute”, a povestit bărbatul. Runda de înterbări a continuat joi.

Erau mulți polițiști, unii au venit din Dublin, nu îmi venea să cred că eu sunt în centrul acestei povești”, a spus Radu Floricel. El mai susține că joi poliția confirmase deja că fusese la mall cu vecinul său, dar i-au dat drumul mai târziu.

”Și-au cerut scuze și mi-au mulțumit că am ajutat cu investigația. Unii m-au luat în brațe”, a declarat românul.

Radu Floricel vrea să dea în judecată poliția

Radu Floricel a angajat un avocat care s-a asigurat că poliția va da o declaratie de presă prin care să confirme că românul e nevinovat. Însă poza lui circula deja online, iar Radu a primit amenințări cu moartea de la numeroase persoane.  Poliția a decis să îl ducă joi noaptea la un hotel, unde să fie în siguranță.

Vineri, 14 ianuarie, el s-a întors acasă, unde locuiește cu mama sa, Carmen și sora sa, Neira. Avocatul l-a sfătuit să dea poliția în judecată.

Mii de oameni la priveghiul lui Ashling Murphy

Ashling Murphy a fost ucisă miercuri, 12 ianuarie, în timp ce alerga pe malul unui canal din Tullamore. Ashling era profesoară și venea dintr-o familie respectată în localitate. Zona unde a fost ucisă este una populară printre rezidenți și frecventată des.

Familia ei a organizat un priveghi în locul unde profesoara de 23 de ani a fost ucisă.  Mii de oameni au participat la eveniment.

Un nou suspect, identificat

Între timp, poliția a identificat un nou suspect: un bărbat care a ajuns joi la un spital din Dublin cu răni pe față, care ar părea provocate de o persoană care încerca să se apere. El ar fi călătorit din Tullamore.  

Mai multe