Covovax, cel mai nou vaccin anti-Covid aprobat de OMS. E complet diferit

17 decembrie 2021 21:26   Internațional
Ultima actualizare:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat vineri vaccinul indian Covovax. Acest nou vaccin anti-Covid este produs sub licență de la un producător farmaceutic american și utilizează o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate.

Vaccinul Covovax, aprobat în procedură de urgență, ar trebui să faciliteze accesul la vaccinare în țările sărace, care înregistrează o rată de vaccinare foarte scăzută în acest moment.

Acest vaccin anti-Covid „este produs de Serum Institute of India sub licență de la compania americană Novovax și face parte din portofoliul Covax (sistemul internațional de distribuție a vaccinurilor anti-Covid, NDLR), ceea ce va face posibilă intensificarea eforturilor de imunizare a mai multor persoane din țările cu venituri mici”, a transmis OMS într-un comunicat citat de AFP, potrivit Hotnews.ro.

OMS vrea să vaccineze 40% din populația tuturor țărilor până la sfârșitul anului

Reprezentanții OMS insistă asupra faptului că vaccinarea rămâne una dintre cele mai eficiente metode de protecție împotriva formelor severe și a decesului cauzat de SARS-COV-2, în ciuda apariției unor noi variante.

Aprobarea vaccinului Covovax „ar trebui să faciliteze accesul țărilor sărace la vaccinuri, dintre care 41 încă nu au reușit să vaccineze 10% din populația lor, în timp ce 98% țări încă nu au ajuns la 40%”, a subliniat dr. Mariangela Simao, responsabilă cu accesul la medicamente la OMS.

40% din populația lumii vaccinată împotriva Covid-19 reprezintă obiectivul stabilit OMS până la sfârșitul anului.

Vaccinul indian Covovax necesită două doze și poate fi păstrat la temperaturi de 2 până la 8 °, ca în frigiderele comerciale.

Vaccinul Covovax utilizează o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate pe scară largă în lume. Este un așa-numit vaccin „subunitar”, bazat pe proteine care declanșează un răspuns imun, fără viruși.

Comitetul de experți al OMS pentru imunizare nu a elaborat încă grupele de vârstă pentru care este recomandat vaccinul.

Mai multe