Cutremur devastator în Indonezia. Cel puțin 46 de morți și peste 700 de răniți

21 noiembrie 2022 9:29   Internațional
Ultima actualizare:

Cutremur în Indonezia. Cel puțin 46 de persoane au murit, iar aproximativ 700 sunt rănite. Seismul cu magnitudinea de 5,6 de grade pe scara Richter a zguduit Insula Java, anunță Digi24.

„Conform celor mai recente date, 46 de persoane au fost ucise... Circa 700 de persoane au fost rănite", a declarat șeful administrației din Cianjur, Herman Suherman.

„Majoritatea au fracturi după ce au rămas blocate sub dărâmăturile clădirilor", a mai declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al administraţiei din Cianjur.

Cutremurul din Indonezia s-a produs în apropierea orașului Cianjur, la aproximativ 100 de kilometri sud de Jakarta. Seismul a avut loc la ora locală 13:21 (06:21 GMT), iar epicentrul a fost localizat la o distanţă de 10 kilometri sud-vest de Cianjur, la o adâncime de 10 kilometri, Agenţiei de Meteorologie, Climatologie şi Geofizică din Indonezia.

Cel puțin 20 de persoane au murit într-un spital

Herman Suherman a declarat postului de ştiri MetroTV că aproximativ 20 de persoane au murit într-un spital din regiune.

„Din informaţiile pe care le deţin în acest moment, numai în acest spital au murit aproape douăzeci de persoane şi cel puţin 300 primesc îngrijiri medicale", a precizat acesta.

Suherman a indicat, de asemenea, că rudele victimelor s-au adunat la spitalul Sayang, avertizând însă că bilanţul ar putea creşte, deoarece s-ar mai putea afla locuitori prinşi printre dărâmături. „Sunt numeroase familii în sate care nu au fost încă evacuate", a spus șeful administrației din Cianjur.

„Facem apel la oameni să rămână deocamdată în afara clădirilor, având în vedere că ar putea exista eventuale replici seismice”, a precizat directoarea agenţiei indoneziene de meteorologie, climatologie şi geofizică Dwikorita Karnawati.

Cutremurul din Insula Java vine la trei zile după un alt seism

Cutremurul este o replică a seismului de vineri, 18 noiembrie, care s-a produs în largul coastei de vest a Indoneziei, cu magnitudinea de 6,9, la aproximativ 212 kilometri sud-vest de oraşul Bengkulu.

Vineri, sistemul de alertă pentru tsunami al Indiei (IOTWMS) a estimat că seismul poate genera un tsunami în regiunea Oceanului Indian şi a afirmat că monitorizează situaţia şi va emite alte buletine, însă, la acel moment, nu a fost detectată nicio amenințare în acest sens, scrie adevărul.ro.

"În mod ciudat, nu am simţit absolut nimic. Eram încă afară, vorbeam cu vecinul meu şi nu ne-am dat seama că a fost un cutremur", a declarat un locuitor din Bengkulu, Hendri Tasparillo, pentru AFP.

Indonezia se află pe "Cercul de Foc" al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică.

În ianuarie 2021, un seism cu magnitudinea de 6,2 a lovit insula Sulawesi, provocând peste 100 de decese şi lăsând mii de persoane fără adăpost, transformând clădirile într-o grămadă de metal deformat şi bucăţi de beton în oraşul de coastă Mamuju.

Mai multe