Cutremur mai puternic ca niciodată, în curând. Când ar putea avea loc și în ce țară ar putea muri peste 200 de mii de oameni

10 august 2024 7:45   Internațional
Ultima actualizare:

Japonia a emis pentru prima dată o avertizare referitoare la un risc crescut de producere a unui "cutremur major" în viitorul apropiat, conform BBC, citat de news.ro.

Avertizarea a fost transmisă în noaptea de joi spre vineri, ora locală, și le recomandă locuitorilor să fie vigilenți, dar să nu părăsească locuințele.

Cutremurul din Japonia e eminent, dar are șanse mari să se întâmple

De asemenea, s-a subliniat că avertismentul nu indică faptul că un cutremur iminent este iminent, ci că probabilitatea unui astfel de eveniment a crescut.

Această avertizare a fost emisă după un cutremur cu magnitudinea 7,1 care a avut loc în largul insulei Kyushu.

Deși nu s-au raportat pagube majore, experții sunt îngrijorați din cauza locației epicentrului, situat la marginea riftului Nankai.

Această zonă cu activitate seismică se întinde de-a lungul coastei japoneze a Pacificului, între Golful Suruga și Marea Hyuganada.

Riscuri și precauții în fața posibilelor mega-cutremure

Cutremurele anterioare în riftul Nankai au avut efecte devastatoare, provocând mii de morți, și au fost înregistrate la intervale de 90-200 de ani, ultimul având loc în 1946.

Experții estimează o probabilitate de 70-80% ca în următorii 30 de ani să se producă un cutremur cu magnitudinea 8 sau 9 în această regiune. În cel mai pesimist scenariu, ar putea fi înregistrate peste 200.000 de victime din cauza cutremurului și a unui posibil tsunami.

Shinya Tsukada, oficial al Agenției Meteorologice Japoneze, a declarat într-o conferință de presă că, deși riscul de producere a unui cutremur major este relativ mai mare decât de obicei, nu există o certitudine că acest eveniment se va întâmpla într-un interval de timp specificat.

Avertizarea actuală este valabilă o săptămână

Avertizarea actuală, care este de nivelul cel mai scăzut dintre cele două tipuri de alerte disponibile, va fi valabilă timp de o săptămână. Locuitorii sunt sfătuiți să rămână în stare de alertă și să se asigure că au suficiente provizii și că rutele de evacuare sunt cunoscute.

Prim-ministrul Fumio Kishida a declarat că va analiza în următoarele zile dacă va continua cu planificarea deplasărilor sale, care includ o vizită la Nagasaki și călătorii în Kazahstan, Uzbekistan și Mongolia. Japonia, cunoscută pentru activitatea sa seismică, a fost profund afectată de cutremurul devastator din 2011, care a provocat un tsunami major și a dus la topirea a trei reactoare nucleare.

Mai multe