Japonia, în alertă! O bacterie se răspândește cu rapiditate, provoacă o afecțiune gravă și poate ucide în doar 48 de ore

Japonia se confruntă cu o situație de urgență medicală, autoritățile fiind în alertă din cauza unei bacterii rare și extrem de periculoase care se răspândește rapid și poate fi fatală în doar 48 de ore. Această bacterie, cunoscută sub numele de "bacteria care se hrănește cu carne", provoacă o afecțiune gravă numită sindrom de șoc toxic streptococic (STSS), care a dus la moartea multor persoane în ultimele luni.

Febra, printre simptome. Foto: arhiva.
Febra, printre simptome. Foto: arhiva.

Simptome și gravitate

Boala STSS se manifestă prin simptome severe, cum ar fi umflarea rapidă a membrelor, febră și scăderea tensiunii arteriale. Specialiștii subliniază importanța recunoașterii rapide a simptomelor și solicitarea imediată a ajutorului medical. Debutul brusc al simptomelor necesită o intervenție promptă pentru a preveni evoluția fatală a infecției.

Situația actuală și statistici

Pe 2 iunie, Ministerul Sănătății din Japonia a raportat 977 de cazuri de STSS, cu o rată a mortalității de până la 30%. În primele trei luni ale anului, 77 de persoane au murit din cauza acestei infecții, conform datelor citate de CNN. Focarul actual a depășit deja recordul de 941 de infecții înregistrat anul trecut, cel mai mare număr de cazuri din 1999 până în prezent.

Caracteristicile Sindromului de Șoc Toxic Streptococic

STSS este o infecție bacteriană rară, dar extrem de gravă, care se dezvoltă atunci când bacteriile se răspândesc în țesuturile profunde și în fluxul sanguin. Inițial, pacienții prezintă simptome precum febră, dureri musculare și vărsături. Totuși, starea lor se poate agrava rapid, ducând la scăderea tensiunii arteriale, edeme și insuficiență multiplă de organe pe măsură ce organismul intră în șoc.

Cauzele și transmiterea bacteriei

Majoritatea cazurilor de STSS sunt cauzate de streptococul de tip A, o bacterie care produce în principal febră și infecții ale gâtului la copii. În circumstanțe rare, această bacterie poate deveni invazivă, producând o toxină care îi permite să pătrundă în fluxul sanguin și să provoace boli grave, cum ar fi șocul toxic. Streptococul A poate provoca și fasceită necrozantă, o infecție care "se hrănește cu carne" și care poate duce la pierderea membrelor.

Pacienții care dezvoltă această boală suferă adesea de alte afecțiuni care reduc capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, cum ar fi cancerul sau diabetul. De asemenea, măsurile de protecție împotriva Covid-19, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială, au redus inițial incidența infecțiilor invazive cu streptococ de tip A. Totuși, odată cu relaxarea acestor măsuri, multe țări, inclusiv Japonia, au raportat o creștere a cazurilor.

Avertismente și recomandări

Reprezentanții Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au subliniat gravitatea STSS, menționând că din 10 persoane infectate, până la trei pot muri chiar și cu tratament. Autoritățile medicale din Japonia și din întreaga lume recomandă prudență și solicitarea rapidă a asistenței medicale la primele semne de infecție.

Japonia se confruntă cu o provocare majoră în gestionarea acestui focar periculos, iar colaborarea dintre autoritățile sanitare și populație este crucială pentru a controla răspândirea bacteriei și a salva vieți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (15) jpg
image
image
image
image
image
image
trandafiri pixabay jpg
centrala jpeg
Liviu Rebreanu
sat rachis ziarulunirea png
singapore cazino infarct jpg
topor vechi fb jpg
eila adams topless new york profimedia jpg
Odihnă, flori, somn jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net