Curiozități despre Japonia, țara ce nu poate fi comparată cu nici un alt loc din lume

Japonia (sens literal: „originea soarelui”), cunoscută și sub numele de Țara Soarelui Răsare, este o țară insulară din Asia de Est, situată pe un lanț de insule aflate între Oceanul Pacific și Marea Japoniei, la est de Peninsula Coreeană. Este cunoscută la nivel mondial pentru contribuțiile sale în știință și tehnologie, fiind una dintre cele mai admirate şi respectate ţări din lume.

Japonia, țara ce nu poate fi comparată cu nici un alt loc din lume / Foto: Freepik
Japonia, țara ce nu poate fi comparată cu nici un alt loc din lume / Foto: Freepik

Considerată una dintre puterile lumii, Japonia este o țară dezvoltată, ce are un nivel foarte ridicat de dezvoltare umană, speranță de viață ridicată, infrastructură avansată și un nivel scăzut de corupție. Este, de asemenea, cunoscută la nivel mondial pentru contribuțiile sale în știință și tehnologie.

Curiozități despre Japonia

1. Potrivit legendei, Japonia a fost creată de către zei. Aceștia au înfipt o sabie în ocean, când a fost scoasă, s-au format patru picături de apă, care au devenit insulele principale, alături de o serie de insule mai mici. 

2. Numele ţării, în japoneză, se traduce nippon = „Originea soarelui”, în România fiind cunoscută sub denumirea de „Ţara Soarelui Răsare”. Cândva, Japonia a fost considerată prima țară în care se vede răsăritul.

3. Istoria modernă a Japoniei datează din perioada Meiji (1867-1921), când puterea imperială a fost restabilită. Edo a fost redenumit Tokyo și a devenit capitala statului. A avut loc o puternică dezvoltare a economiei, o perioadă de modernizare, care a depășit rapid structurile feudale. A devenit o țară capitalistă dezvoltată, care a promovat, pe plan extern, o politică expansionistă, marcând trecerea la imperialism. Restaurarea Meiji nu a fost o revoluție socială, a fost o revoluție de sus. Drept urmare, Japonia nu a devenit o democrație, ci a fost condusă de o elită politică. Împăratul nu mai era doar un simbol al statului, ci era implicat activ în luarea deciziilor cu ajutorul unui consiliu imperial, așa-numitul Genrōin. În 1902, Japonia a semnat un tratat de alianță cu Marea Britanie, practică utilă în timpul războiului ruso-japonez. 

4. După al Doilea Război Mondial, Japonia a adoptat o constituție care interzicea folosirea forței militare ca mijloc de soluționare a disputelor internaționale. Și totuși, țara menține o forță militară modernă, cu al optulea cel mai mare buget militar din lume, folosit pentru auto-apărare și misiuni de menținere a păcii. 

5. Aproximativ 140 de specii de animale sunt înregistrate în Japonia. Singura primată, maimuța japoneză, se găsește și în nord. Există 32 de specii de carnivore, inclusiv: urs brun, hermină, nurcă, raton, vulpe, lup, morsă și focă. În ape se găsesc crabi și creveți. Grupuri mari de pești migratori sunt direcționate către Japonia de către Curentul Japoniei și Curentul Kuril. Insectele sunt diverse și numeroase. Aici trăiesc peste 250 de specii de păsări și 8 specii de reptile. Fauna aparține subregiuniloe euro-siberiană și chino-manciuriană (urs japonez, maimuță japoneză, cocoș japonez). Diversitatea și peisajul unic al arhipelagului japonez a dus la desemnarea multor zone ca parcuri naționale. 

5. A te închina este o formă de artă în Japonia, copiii sunt învățați să-și încline capul atunci când merg la școală. Durata și unghiul corpului în „salutul japonez” variază în funcție de persoană căreia i se adresează.

6.  În şcolile japoneze nu există femei de serviciu, curăţenia făcându-se deopotrivă de către elevi şi profesori.

7. Japonia are cea mai veche tradiție de ceremonie a ceaiului din lume. Ceremonia ceaiului (sau chanoyu) este arta de a prepara și servi ceai verde delicat (sau matcha) într-o manieră ceremonială. Ceremonia ceaiului este considerată o expresie a ospitalității, armoniei și esteticii japoneze. 

8. Japonia are cea mai mare industrie a jocurilor video din lume. Japonia găzduiește companii celebre precum Nintendo, Sony, Sega, Capcom, Konami și multe altele. Unele dintre cele mai populare și influente jocuri video au fost create în Japonia, cum ar fi Mario, Zelda, Pokemon, Final Fantasy, Sonic, Resident Evil și altele. 

9. Jocul de Sumo din Japonia are mai bine de 1500 de ani. Un jucător cântărește mai mult de 300 kg. În mod tradițional, tinerii luptători de sumo sunt rugați să spele părul luptătorilor mai în vârstă. Luptătorii de sumo nu au voie să-și tundă părul, să conducă și sunt forțați să doarmă după prânz.

10. Stațiile de tren angajează oameni pentru a împinge pasagerii în trenuri. Oshiya (sau împingător) este cineva recrutat pentru a împinge cât mai mulți pasageri în vagon. Acești muncitori poartă uniforme și mănuși albe. Este cel mai probabil să întâlniți acești oameni în orele de vârf, când există presiune pentru a menține trenurile să circule la timp.

11. Japonia are cea mai mare industrie a benzilor desenate din lume. Manga (benzi desenate japoneze) și anime (desene animate japoneze) sunt extrem de populare în Japonia și în străinătate. Industria de benzi desenate generează peste 5 miliarde de dolari în venituri în fiecare an. 

12. Poliția japoneză trage adesea cu bile de vopsea în vehiculele care fug pentru a le face mai ușor de identificat. Vopseaua portocalie nu se îndepărtează ușor, așa că este ușor de observat conductorii care fug.

13. Japonia este țara cu cea mai mare tradiție de origami, care este arta de a împături hârtie în diferite forme și modele. Origami este o practică veche de peste 1000 de ani în Japonia și are o semnificație culturală și spirituală.

14. Japonia are cea mai mare colecție de emoji-uri, care sunt simboluri grafice folosite pentru a exprima sentimente sau idei în mesaje. Emoji a fost inventat în Japonia în anii 90 și înseamnă „imagine” (e) și „personaj” (moji) în japoneză. Emoji a devenit un fenomen global și este recunoscut ca o formă populară de comunicare digitală. 

15. Japonia este cel mai mare producător de automobile din lume, iar compania japoneză Toyota este al treilea cel mai mare producător auto din lume.

Bineînțeles, sunt multe alte lucruri interesante despre Japonia, precum faptul că japonezii au mai multe animale de companie decât copii, în Japonia este acceptabil să dormi la muncă, este țara cu cel mai mare număr de roboți din lume, are cea mai mare cultură a cosplay-ului din lume, este țara cu cea mai mare tradiție a gheișelor din lume, și multe altele. Cu siguranță este o țară ce merită vizitată!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net