David Kozak, criminalul din Praga, ținea un jurnal pe Telegram. „Întotdeauna am vrut să ucid”. Și-a masacrat 14 colegi

22 decembrie 2023 9:00   Internațional

Apar noi informații despre autorul celui mai grav atentat din istoria Cehiei și unul dintre cele mai cumplite înregistrate pe continent. David Kozak de 24 de ani și-a mărtusisit pe un canal privat pe Telegram dorința de a ucide. Voia să devină un „maniac” și spune într-o postare că „întotdeauna și-a dorit să ucidă”, potrivit The Telegraph.

Criminalul își anunțase intențiile ucigașe pe Telegram

Studentul care a ucis 14 tineri studenți ai Universității Caronină din capitala Cehiei, Praga, înainte de a se sinucide avea un canal privat pe platforma online Telegram unde scria despre masacre și crime în masă.

„Vreau să trag în școli și, posibil, să mă sinucid”, a scris tânărul de 24 de ani într-o postare înfiorătoare, înainte de a adăuga:

„Întotdeauna am vrut să ucid. Am crezut că voi deveni un maniac în viitor”.

În postările sale, Kozak l-a lăudat pe „Ilznaz”, despre care se crede că ar fi o referire la Ilznaz Galyaviev, în vârstă de 19 ani, care a ucis nouă persoane într-un atac comis în 2021 la școala sa din Kazan, Rusia.

„Când Ilznaz a tras, mi-am dat seama că este mult mai profitabil să faci crime în masă decât în serie”, a scris el.

De asemenea, el a lăudat acțiunile Alinei Afanaskina, adolescenta care a deschis focul într-o școală din Rusia, despre care a spus: „M-a ajutat prea mult”.

Eleva în vârstă de 14 ani a împușcat mortal o elevă de 13 ani și a rănit alți cinci cu o pușcă a tatălui ei, înainte de a se sinucide, în orașul Briansk. Atacul a avut loc la începutul lunii decembrie.

A fost ca și cum ea ar fi venit în ajutorul meu din ceruri, chiar la timp”, a scris Kozak, pe canalul său Telegram.

Autoritățile cehe au exclus orice legătură a atacului de la Univeristate cu organizațiile teroriste internaționale.

„Un tip introvertit”

David Kozak, îmbrăcat în negru și înarmat cu o pușcă, pare cu siguranță să se potrivească profilului unui pistolar singuratic.

Studentul nu avea cazier judiciar, dar, ca deținător legal de arme, era pasionat de armament.

Avea o diplomă de licență în istorie și studii europene și a continuat cu un masterat, axat pe istoria Poloniei.

Kozak parcurgea zilnic circa 20 de kilometri de la casa sa până la Praga pentru a participa la cursurile de la Facultatea de Arte a Universității Carolină. Se pare că a locuit în satul Hostoun din centrul Boemiei împreună cu tatăl său, într-o casă mare de familie.

„Era un tip introvertit, ciudat, probabil ca orice alt tocilar”, a declarat un rezident pentru presa locală.

„Familia părea normală. Am fost la cabana lor cu ani în urmă. Tatăl lui a fost șeful tatălui meu și erau prieteni în afara serviciului, inclusiv cu soția lui”.

Ce s-a întâmplat cu exactitate în dimineața zilei de 21 decembrie nu este încă clar. Ceea ce s-a stabilit este că Kozak și-a ucis tatăl înainte de a se îndrepta spre Praga.

Ambiție nebună

Sinuciderea a fost un subiect extrem de prezent în postările lui Kozak pe rețelele sociale, unde acesta și-a revărsat cele mai negre gânduri.

El urma să participe la un curs În zua de 21 decembrie, la ora 14:00 ar fi trebuit să participe la un curs, dar el a deschis focul cu puțin timp înainte de ora 15.00. Înainte de atac, acesta și-a făcut public jurnalul de pe Telegram, care până atunci era privat. În mod cert și-a dorit să fie citit.

În vărsarea de sânge care a urmat, și-a îndeplinit ambiția nebună de a deveni un ucigaș în masă.

În timp ce poliția se îndrepta spre el, acesta a îndreptat arma spre el și și-a provocat ceea ce a fost descris ca fiind o rană „devastatoare” după un schimb de focuri cu ofițerii.

Se crede că ar fi fost împușcat mai întâi de poliție înainte de a se sinucide pentru a evita arestarea.

Între timp, „jurnalul” lui David Kozak de pe Telegram a fost retras.

Mai multe