#Război Ucraina-Rusia

Drama copiilor din beciurile din Harkov: «De 60 de zile nu am văzut cerul»

27 aprilie 2022 18:37   Internațional

Alessia, Tatiana, Olea şi Serghei au vârste cuprinse între 7 şi 10 ani. Nu se cunoşteau înainte de război, însă de 63 de zile, de când primele bombe au căzut peste Harkov, inimile lor bat în acelaşi ritm. Se trezesc noaptea şi tresar speriaţi de fiecare dată când pământul tremură şi le cade tencuială în cap.

”Cred că de 60 de zile nu am mai văzut cerul şi nu am mai urcat la suprafaţă. Am vrut să ies cu mama într-o dimineaţă, dar nu am putut pentru că ruşii ne-au bombardat în continuu”, a declarat cu privirea stinsă şi strângând un ou roşu de Paşte la piept Tatiana, pentru BBC.

Tatăl ei luptă alături de trupele de apărare teritorială şi de fiecare dată când cad bombe sau se aud împuşcături, Tatiana se roagă ca tatăl ei să nu moară. La fel de roagă şi prietenii ei, Alessia, Olea şi Serghei ai căror taţi luptă pentru libertatea Ucrainei.

Harkovul este practic ras de pe faţa pământului şi toţi oamenii adunaţi la metrou au rămas fără locuinţe. Unii au apucat să aducă ba un televizor, ba o tabletă, ba o maşină de spălat sau un radiou vechi. Voluntarii de la UNICEF au organizat în Săptămâna Mare un spectacol de păpuşi şi tot atunci copii au învăţat să îşi facă singuri cănuţe din lut.

Au făcut Paştele în subteran

”Uneori visez că mă joc în parc cu prietenii, că merg la şcoală şi că totul este normal, ca înainte. Dar îmi dau seama că nu e decât un vis după ce aud primele explozii ale ruşilor şi îmi dau seama că încă nu ne lasă în pace”, a mai spus şi Olea.

Uneori, când bombele cad în apropierea staţiei de metrou Universytet, oamenilor le cade tencuială în cap, iar bătrânele se închină mulţumindu-I lui Dumnezeu că au supravieţuit. În alte staţii de metrou, precum Armiys`ka sau Maidan Konstytutsii au fost amenajate spitale de campanie şi aici sunt îngrijiţi soldaţii şi civilii răniţi.

Câteva familii au luat masa de Paşte în garniturile de tren care au încremenit în dreptul peronului după ce câteva galerii subterane s-au prăbuşit din cauza bombelor ruseşti. Slujba de paşte a fost ţinută de preoţi chiar în staţiile de metrou, sub bombardamentul rusesc. Voluntarii aduc mâncare caldă şi cărţi pentru bătrânii care ştiu că nu mai au unde-şi duce bătrâneţile după terminarea războiului.

Toţi oamenii ascunşi la metroul din Harkov ştiu că într-o bună zi vor vedea iar cerul, ştiu că invadatorii vor pleca şi va fi iar pace. Însă până atunci vor vedea cerul doar în desenele pictate în staţia de metrou şi speră ca în fiecare zi să se producă acelaşi miracol ca şi până acum: să rămână în viaţă.

Polonia şi Bulgaria nu mai primesc gaz rusesc

Gazprom a notificat Polonia şi Bulgaria că începând din 27 aprilie va sista alimentarea cu gaze după ce cele două ţări au anunţat că refuză să achite facturile emise în ruble. Ieri, cele două ţări au anunţat că livrarea de gaz rusesc a fost sistată. Ungaria va urma să primească în continuare gaz rusesc printr-o conductă care tranzitează Bulgaria.

Germania a anunţat la 26 aprilie, prin vocea ministrului economiei Robert Habeck că ”este foarte aproape să atingă independenţa energetică faţă de Rusia”. Anunţul a fost făcut în Varşovia, unde ministrul se afla într-o vizită oficială.

Preşedintele Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen a condamnat vehement miercuri tentativa de şantaj a Gazprom cu privire la aprovizionarea cu gaz şi a anunţat că statele din cadrul Uniunii Europene elaborează un plan de sancţiuni severe împotriva Rusiei ca urmare a sistării alimentării cu gaz a Poloniei şi Bulgariei.

Von Der Leyen a subliniat că Germania şi Polonia vor lucra împreună la proiecte pentru o energie sustenabilă menite să acopere deficitul de gaz rusesc şi a menţionat că blocul comunitar european intenţionează ca în viitorul apropiat să renunţe total la aprovizionarea cu energie din Rusia.

Flashnews

Polonia a arestat miercuri un cetăţean rus şi unul din Belarus, în Bialystok, sub acuzaţia de spionaj, informează postul polonez de televiziune TVP

.Martorii oculari din Irmino, Luhansk Oblast, au raportat, tot miercuri, o explozie puternică la un depozit de muniţie rusesc, aflat la 20 de kilometri distanţă de linia frontului unde se află trupele ucrainene, informează Euromaidan Press.

Guvernatorul ucrainean din Luhansk, Serghei Gaidai a declarat  pentru Nexta TV că un preot ucrainean din Severonodeţk a dat informaţii precise cu privire la poziţia trupelor ucrainene, a armamentului din dotare şi a planurilor de atac trupelor ruseşti.

Australia a anunţat că trimite în Ucraina şase obuziere şi ajutor umanitar în valoare de 65 de milioane $. Germania a anunţat că trimite 50 de unităţi anti-aeriene Cheetah pentru ca armata ucraineană să recapete controlul asupra spaţiului aerian.

Tensiune în Transnistria

Conform presei locale au fost înregistrate mai multe împuşcături, miercuri, în apropiere de depozitul de muniţie de la Cobasna, informează adevărul.ro. Incidentul a avut loc la scurt timp după ce ministrul de interne din aşa-zisa republică Transnistria a declarat că antena aparţinând serviciilor secrete ruseşti din Transnistria ar fi fost lovită de rachetele unor drone trimise de ucraineni.

Rusia avertizează că diplomaţii englezi care revin în Kiev pot deveni ţinte pentru bombardamentele ruseşti. Kremlinul a reacţionat dur după ce ministrul britanic al Apărării a afirmat la 26 aprilie că Ucraina este îndreptăţită să atace Rusia pe propriul ei teritoriu având în vedere faptul că de două luni trupele ruseşti se află pe teritoriul ucrainean.

Volodimir Zleneski l-a acuzat pe Putin că nu a învăţat nimic din tragedia de la Cernobîl când a ordonat armatei sale să lanseze bombe asupra centralelor din Zaporojie şi respectiv din Cernobîl.

Ultimul bombardament a avut loc la Zaporojie în urmă cu mai puţin de două zile, după ce două rachete ruseşti au fost lansate în direcţia centralei nucleare.

Un depozit de armament din Belgorod, Rusia a explodat în dimineaţa zilei de 27 aprilie şi incendiul nu a fost stins până la închiderea ediţiei, informează Kiev Independent.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe