Descoperire halucinantă. Testele ADN dezvăluie că substanța găsită pe unele mumii intacte este brânză. Experții sunt bulversați

26 septembrie 2024 7:39   Internațional
Ultima actualizare:

Misterioasa substanţă albă găsită pe capul şi gâtul unor mumii din China, datând de peste 3.600 de ani, s-a dovedit a fi cea mai veche brânză din documentele arheologice. Testele ADN recente au dezvăluit că această substanţă este brânză de kefir, obţinută dintr-un amestec de lapte de vacă şi de capră, potrivit unui studiu publicat de  Live Science

Locuitori din Epoca Bronzului

Arheologii au descoperit această substanţă enigmatică acum două decenii în Cimitirul Xiaohe, din Bazinul Tarim, situat în nord-vestul Chinei.

Mumiile dezgropate, care datează din Epoca Bronzului și care sunt intacte, aveau capul și gâtul acoperite cu această substanță albă, iar acum cercetările au stabilit că aceasta este brânză.

Analizele au confirmat că brânza conţinea specii de bacterii şi fungi ce se regăsesc şi în kefirul de astăzi, precum Lactobacillus kefiranofaciens şi Pichia kudriavzevii.

„Aceasta este cea mai veche mostră de brânză descoperită vreodată”, a declarat Qiaomei Fu, paleontolog şi coordonator al studiului, de la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor şi de Paleoantropologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Chineze de la Beijing.

Ce au scos iveală cercetările

Descoperirea îi bulversează pe specialiști care spun că „alimentele precum brânza sunt extrem de greu de conservat de-a lungul miilor de ani, ceea ce a oferit o oportunitate rară pentru cercetătorii din domeniul paleoantropologiei”.

Teste ADN recente au dezvăluit că această substanţă este brânză de kefir, o brânză moale probiotică, obţinută dintr-un amestec de lapte de vacă şi de capră în urmă cu mii de ani.

Studiul detaliat al acestei brânze străvechi poate dezvălui informaţii valoroase despre dieta şi cultura strămoşilor noştri.

Cercetătorii au stabilit că particulele de Lactobacillus kefiranofaciens sunt similare cu cele găsite în Tibet, iar prin secvenţierea genelor bacteriene, pot analiza evoluţia bacteriilor probiotice timp de 3.600 de ani.

„Observaţiile noastre sugerează că în regiunea Xinjiang a Chinei s-a menţinut cultura kefirului încă din Epoca Bronzului.

Analizând produsele lactate din acea perioadă, vom obţine o imagine mai clară asupra vieţii şi interacţiunii oamenilor cu mediul lor”, a susţinut Qiaomei Fu.

Enigma care persistă este motivul pentru care aceste mumii au fost acoperite cu brânză.

Mai multe