Dezvăluire șocantă despre moartea lui Aleksei Navalnîi. O lovitură fatală după două ore la -27 de grade

22 februarie 2024 7:18   Internațional
Ultima actualizare:

Apar detalii șocante despre moartea opozantului Aleksei Nalalnîi, cel mai mare dușman politic al lui Vladimir Putin. Dezvăluirile au fost făcute de Vladimir Osecikin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu pentru publicația britanică The Times. Lui Aleksei Navalnîi i-a fost aplicată metodă „pumnului în inimă” folosită de ofițeii KGB.

Ce este „Commotio cordis”

Vladimir Osechkin, care în prezent trăiește în exil, susține că liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost ucis cu un pumn în inimă, o tehnică folosită de foștii agenți ai forțelor speciale ale KGB, scrie The Times. Înainte, Navalnîi a fost ținut afară la - 27 de grade mai bine de 2 ore și jumătate, în condițiile în care timpul maxim de petrecut afară pentru deținuți este de sub o oră, iar în condițiile unor asemenea temperturi, timpul se scurtează considerabil.

Potrivit lui Osechkin, o sursă care lucrează în colonia penitenciară din Arctica, unde Navalnîi a murit vinerea trecută, i-a dezvăluit că vânătăile găsite pe corpul liderului opoziției sunt compatibile cu această tehnică: „commotio cordis”, o singură lovitură cu pumnul în inimă.

O lovitură în inimă (sau lovitură precordială) este, în general, o manevră manuală de defibrilare a inimii în timpul aritmiei. Pumnul la inimă este considerat o manevră de urgență, recomandată doar în absența unui defibrilator, și constă într-o singură lovitură în stern, la nivelul inimii, la o distanță de aproximativ 20 de centimetri. Manevra trebuie efectuată o singură dată în decurs de 30 de secunde de la debutul stopului cardiac.

Metoda este folosită de KGB, fostul serviciu sovietic de securitate

Lovitura produce fibrilație ventriculară fără a leza sternul, coastele și inima. Acesta este un eveniment extrem de rar care afectează în principal tinerii sportivi.

În literatura medicală este larg documentat faptul că loviturile violente și bruște în zona precordială toracică, adică deasupra inimii, pot provoca stop cardiac, în special la sportivii tineri, dacă impactul se propagă la inimă într-un moment deosebit de vulnerabil al circuitului electric, destabilizând-o și provocând fibrilație ventriculară și, prin urmare, stop cardiac.

Potrivit relatărilor din The Times, tehnica lovirii inimii este însă învățată de membrii KGB pentru a ucide, iar victimele sunt mai întâi expuse la temperaturi extrem de joase pentru a slăbi mușchiul cardiac. Traumatismul nepenetrant, deși nu este deosebit de violent, poate provoca un eveniment foarte rar în viața de zi cu zi, numit ”commotio cordis”.

Mai multe