Poveștile femeilor de pe frontul din Ucraina: «Dumnezeu m-a salvat! Au tras 1.000 de gloanţe în mine»
Poveştile tragice ale femeilor ucise în războiul din Ucraina au cutremurat întreaga planetă. La 8 martie, mamele din întreaga lume primesc emoţionate omagii din partea copiilor şi sufletul li se umple de speranţa primăverii. În Ucraina, ghioceii sunt udaţi de sângele femeilor ucise de ruşi.
Armata rusă face măcel în Ucraina! Acestea au fost cuvintele disperate ale preşedintelui Volodimir Zelenski, duminică seara, după ce au sosit primele informaţii că ruşii au deschis iar focul asupra coloanelor de refugiaţi civili din Herson, Mariupol, Nicolaev şi Zaporojie.
Sâmbătă şi duminică, armata invadatoare a încălcat convenţia de a asigura un culoar de trecere a convoaielor umanitare şi a deschis focul împotriva mamelor, bătrânilor, copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi care fugeau din calea războiului.
Incredibila poveste a băiatului de 11 ani, care a călătorit fără părinţi aproape 1.000 de kilometri până la graniţa cu Slovacia, a emoţionat până la lacrimi comunitatea internaţională.
Micuţul din Zaporojie avea scris pe mână un număr de telefon, al rudelor lui din Slovacia, şi a ajuns la punctul de trecere a frontierei duminică. El a fost preluat de voluntarii de la graniţă, informează The Sun, şi apoi preluat de rudele sale.
Băiatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, le-a explicat voluntarilor că a plecat ”cu o cunoştinţă de-a familiei” şi că părinţii lui lucrează la centrala nucleară şi nu au putut părăsi oraşul.
Poveştile femeilor căzute la datorie pentru ţară au făcut înconjurul planetei
Doctorul militar Valetina Puşici a fost ucisă la finele săptămânii trecute, în timp ce încerca să salveze un soldat ucrainean rănit. Însă ea nu este singura femeie din Ucraina care a plătit cu viaţa pentru a-şi apăra ţara.
Dr. Marina Kalabina, anestezist, a murit după ce maşina în care îşi transporta nepotul rănit către spital a fost ţinta soldaţilor ruşi, în sătucul Kuhari, din apropiere de Kiev.
Tânăra voluntară Anastasia Ialanskaia, de 26 de ani, a fost omorâtă zilele trecute în timp ce ducea mâncare la un adăpost pentru căţei aflat la 32 km de Kiev, în localitatea Bucea.
Armata ucraineană a anunţat populaţia că trupele invadatoare au consumat până acum 80% din rachetele cu care erau dotate, iar ieri a informat că bombardamentul asupra oraşului Nicolaev a fost făcut cu rachete Smerch. O altă poveste este cea a reporterului englez atacat de ruşi.
Povestea incredibilă a reporterului Stuart Ramsay de la Sky News, care a fost ţinta ruşilor la 28 februarie, în apropiere de Kiev, a apărut pe prima pagină a ziarelor din Regatul Unit.
Jurnalistul povesteşte că a fost nimerit de un glonţ, dar acesta nu i-a atins organele vitale, iar cameramanul lui a fost lovit în vesta antiglonţ de două proiectile ruseşti.
„Am strigat la ei, se aude pe filmare! Maşina era inscripţionată cu litere mari «PRESS», dar asta nu a contat. Sunt nişte brute.”, a spus Ramsay, care a fost externat la 2 martie dintr-un spital din Kiev, pentru Daily Mail.
Peste 1,5 milioane de ucraineni au trecut graniţa şi Olena Zelenskaia, soţia preşedintelui ucrainean, a făcut duminică un apel disperat la comunitatea internaţională să pună presiune pe Rusia pentru a opri măcelul copiilor şi femeilor.
Flash Reacţii
- Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina de la Belovejskaia Puşcea, din Belarus, de ieri, nu au dus la o concluzie privind încetarea focului, iar partea rusă o dat iar asigurări că va respecta coridoarele umanitare.
- Moldova e în pragul unei crize umanitare, susține premierul de la Chișinău, Natalia Gavriliță, citată de Euronews. Cea mai săracă țară din Europa, cu o populație de 2,5 milioane a primit peste 120.000 de refugiați ucraineni și i-a găzduit în casele localnicilor.
- Ieri au început audierile la Curtea Internațională de Justiție de la Haga în procesul în care Ucraina acuză Rusia de crime împotriva umanității. Partea rusă nu a participat la audieri.
- Miniștrii de externe Dmitro Kuleba (Ucraina) și Serghei Lavrov (Rusia) vor participa la o întâlnire de pace în Turcia. Discuțiile vor fi mediate de către omologul lor turc. Întâlnirea are loc în urma negocierilor duse de președintele turc cu Putin.
- Samsung, Netflix și TikTok suspendă operațiunile din Rusia, alăturându-se companiilor de carduri bancare Visa, Mastercard și American Express, scrie AP.
- Armata ucraineană a recucerit orașul Ciuhuiiv de lângă Kiev, după o noapte de lupte crâncene, după ce a distrus mai multe blindate rusești. Din cauza bombardamentelor 900 de localități sunt fără căldură, apă și electricitate.
- SUA dau undă verde Poloniei să trimită avioane de luptă MiG în Ucraina. Vor fi suplimentate avioanele de luptă de pe teritoriul Poloniei cu aeronave americane. Decizia vine la scurt timp după ce Kremlinul a avertizat că este posibil ca țările care găzduiesc pe teritoriul lor aeronave care participă la confruntarea din Ucraina să fie considerate co-beligerante.
- Rusia a început să recruteze luptători sirieni pentru a-i trimite în Ucraina, informează Daily Mail citând surse din interiorul serviciilor de informații britanice.
- Purtătorul de cuvând al Kremlinului Dmitri Peskov a explicat ieri în limba engleză că Rusia va înceta agresiunea când Ucraina va respecta următoarele condiții: se va denazifica, se va dezarma și va introduce în Constituție ”neutralitatea” privind aderarea la NATO.
- Ucraina și Franța au reacționat dur la adresa Kremlinului după ce a creat coridoare pentru refugiați către Rusie și Belarus. Kremlinul a spus ieri că ”aceste trasee au fost agreate de Macron după discuția cu Putin”.
- Amanta lui Vladimir Putin, gimnasta Alina Kabaeva, se ascunde într-o vilă de lux din Elveția, împreună cu cei patru copii ai lor, informează presa occidentală.
- Peste 1,6 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începerea războiului și numărul lor continuă să crească. ONU avertizează cu privire la posibilitatea producerii unui dezastru umanitar.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!