Coșmarul trăit și povestit de localnicii ucraineni: «Ei trag cu bombe, noi ne ascundem»

22 februarie 2022 3:00   Internațional

De patru zile încoace pământul se zguduie şi moartea pluteşte în aer! Sute de obuze de mortiere şi zeci de focuri de artilerie trase de separatiştii pro-ruşi au căzut peste localităţile Marinka şi Tamarciuk şi oamenii s-au ascuns îngroziţi în beciuri: ”oare începe atacul ruşilor?”.

Valeri S, de 68 de ani, din satul Tamarciuk, din apropierea oraşului Doneţk, controlat de separatiştii ruşi, a ieşit duminică în curte ca să vadă cât de adâncă este groapa făcută de obuzul căzut în timpul nopţii la el în curte. Casa lui bătrânească a fost la un pas să se dărâme din cauza exploziei, dar Valeri nu s-a speriat. Se afla în beci, unde doarme de aproape două săptămâni, de când ”umblă vorba în sat că vin ruşii peste noi”.

În Tamarciuk mai trăiesc doar 15 oameni, pentru că satul se află în zona gri dintre Ucraina şi republica separatistă Doneţk. Din 2014 şi până în 2019, aici s-au dat lupte grele, îşi aminteşte bătrânul, trăgând dintr-o ţigară. Nu este nici măcar un soldat ucrainean aici, însă militarii separatişti vin adesea să percheziţioneze casele, iar în ultimele trei zile parcă ”se pregăteşte ceva”, spune Valeri S. şi îşi face cruce.

Jurnaliştii de la Al Jazeera au ajuns pe linia frontului de est din Ucraina şi au vorbit cu localnicii. Una dintre persoanele rănite în schimbul de focuri de armă şi obuze de mortiere din ultimele zile este bătrânica Valentina Gordeieva, de 65 de ani, din localitatea Marinka, aflată chiar la graniţa din regiunea Doneţk, dintre teritoriul ocupat de separatiştii ruşi şi Ucraina. 

Zilele trecute, bătrâna a fost rănită uşor de un şrapnel la mâna stângă şi a declarat că atunci când aude bubuituri se ascunde în beci. Femeia are o poartă de metal în faţa casei ei vechi şi fotografii de la Al Jazeera au surprins-o în faţa acesteia, explicând că din 2014 şi până azi s-a obişnuit cu războiul. Poarta este plină de urme de gloanţe.

Casele de aici se vând cu 70$ din cauză că şi-au pierdut valoarea pe timp de război. Localnicii din Marinka au povestit pentru jurnaliştii străini că până şi copiii de 3 ani au învăţat ”cu ce arme trag în ei militarii din est”. Ei nu îndrăznesc să spună nimic. Nu ţin nici cu unii, nici cu alţii. Vor doar să fie pace şi să îşi poată îngriji casele aşa cum au făcut-o părinţii şi bunicii lor.

Tratative pentru încetarea focului

Joe Biden l-a invitat pe Vladimir Putin la discuţii pe tema Ucrainei ”indiferent în ce format vor avea acestea loc”. Volodimir Zelenski cere ca sancţiunile economice împotriva Rusiei să fie puse în aplicare sau să fie făcute publice înainte să aibă loc vărsarea de sânge.

Ministrul ucrainean de externe cere la rândul lui ca statele europene să adopte rapid un plan de măsuri care să descurajeze Rusia să invadeze Ucraina, după ce duminică, 20 februarie, postul american CBS a anunţat citând surse din cadrul serviciilor de informaţii că ”s-a dat deja ordinul de atac de la Kremlin şi că toţi comandanţii din apropierea graniţei cu Ucraina se pregătesc de invadarea Ucrainei”.

Conform analiştilor militari, la graniţa de est a Rusiei este dislocat un efectiv care reprezintă 75% din armata rusească. Din 2014 şi până în prezent, nu mai puţin de 14.000 de militari au pierit în conflictul din regiunea Donbas, şi în ultimele zile, doi militari ucraineni au fost răpuşi în focul de artilerie şi alţi patru au fost răniţi. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Mai multe