Foc de artilerie pe linia frontului! Totul despre conflictul din Ucraina

Sute de explozii s-au auzit pe linia de front din estul Ucrainei începând de vineri şi până duminică. Separatiştii ruşi se pregătesc pentru o invazie a trupelor ruseşti pe teritoriul Ucrainei după ce au mutat civilii pe teritoriul Rusiei, informează presa britanică, citând serviciile de informaţii. 

Sute de proiectile au fost trase înspre teritoriul Ucrainei dinspre zonele controlate de separatişti
Sute de proiectile au fost trase înspre teritoriul Ucrainei dinspre zonele controlate de separatişti

Mai multe obuze de mortier au explodat sâmbătă lângă satul Novoluganske, unde ministrul ucrainean de Interne, Denis Monastîrski, inspecta trupele pregătite de luptă. Acesta a fost nevoit să se adăpostească în tranşee şi să părăsească zona la scurt timp. Doi militari ucraineni, între care şi un căpitan de 35 de ani, au fost ucişi în bombardamentele de sâmbătă, iar populaţia civilă a fost îndrumată către buncărele din zonă.

Jurnaliştii britanici de front spun pentru The Sun că toţi micuţii din grădiniţa din Stanţî, Lugansk, bombardată săptămâna trecută şi-au amenajat ”o grădiniţă sub pământ” după ce autorităţile le-au cerut civililor să îşi părăsească locuinţele şi să se ascundă în vechile buncăre sovietice, care, din păcate, zac în paragină şi sunt afectate de infiltraţiile de apă.

Joe Biden: ”Putin e hotărât să invadeze Ucraina”

Joe Biden avertizează că schimburile de focuri şi atacurile din zona de conflict din estul Ucrainei sunt pretextul pe care Rusia îl caută pentru a declanşa atacul şi a repetat că ”Putin e hotărât să invadeze Ucraina”.

Boris Johnson susţine că acest conflict riscă să devină cel mai mare război din Europa de la cel de al Doilea Război Mondial încoace şi le cere liderilor europeni să rămână uniţi în faţa ameninţării venite din Est.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în cadrul întâlnirii miniştrilor de externe de la München un plan detaliat, cu date precise, legat de intrarea Ucrainei în NATO.

Totodată, Zelenski i-a cerut public lui Vladimir Putin o întâlnire la Moscova pe tema conflictului de la graniţa de est a Ucrainei, în contextul în care evacuarea civililor din Donbas şi Doneţk, recrutarea tuturor bărbaţilor valizi din regiune în trupele separatiste şi exerciţiile militare de sâmbătă cu rachete balistice şi de croazieră desfăşurate de trupele ruseşti din Belarus şi din apropierea zonelor ocupate de separatiştii ruşi au provocat un val de îngrijorare pe plan mondial.

Președintele francez: ”Ultima tentativă de rezolvare pe cale amiabilă a conflictului”

Experţii militari britanici vorbesc deja de 200.000 de militari ruşi gata să atace Ucraina, după ce au fost înregistrate mai multe explozii în zona de conflict şi serviciile secrete au avertizat că dispozitivele militare dislocate la graniţă se află în poziţie de luptă.

Ieri, preşedintele francez Emmanuel Macron a avut o discuţie telefonică directă cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin.

Conform Palatului Élysée, aceasta a fost ”ultima tentativă de rezolvare pe cale amiabilă a conflictului din Ucraina” posibilă în condiţiile în care situaţia din regiune tinde să se agraveze. Ulterior, Macron a avut o discuţie telefonică şi cu preşedintele Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat ieri că ”predicţiile din Vest privind datele de invadare a Ucrainei sunt o provocare”, iar în acelaşi timp exerciţiile militare ruseşti de la graniţa Ucrainei se intensificau.

«Conflict îngheţat» cu 14.000 de morţi din 2014

Conflictul din regiunea ucraineană Donbas a început în martie 2014, la scurt timp după revoluţia Euromaidan, care a schimbat istoria Ucrainei.

Regiunile Doneţk şi Lugansk au fost ocupate de trupe anti-guvernamentale separatiste şi Crimeea a fost anexată de Federaţia Rusă.

De-a lungul conflictului, 14.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, chiar şi după semnarea la 5 septembrie 2014 a protocolului de la Minsk care prevedea încetarea focului.

La 12 februarie 2015, a fost semnat un nou protocol de încetare a păcii la Minsk, însă partea pro-rusă l-a încălcat, iar în 2017, în medie, un soldat ucrainean a pierit în luptă la fiecare trei zile.

La 27 iulie 2020, a fost semnată a 29-a convenţie de încetare a focului, însă începând din decembrie 2021 trupe ruseşti au fost dislocate la graniţa cu Ucraina, gata de invazie.

Belarus: exerciţiile militare vor continua

Liderul de la Minsk, Aleksander Lukaşenko, a declarat ieri că exerciţiile militare desfăşurate pe teritoriul Belarus împreună cu trupele ruseşti vor continua. El a justificat că a luat această decizie din cauza ”agravării situaţiei din Ucraina şi a crizei cu liderii occidentali”.

Manevrele au început la 10 februarie şi sâmbătă, 19 februarie, au fost inclusiv exerciţii militare nucleare cu rachete balistice şi de croazieră.

Conform presei americane, au fost testate zilele trecute inclusiv rachete supersonice cu rază medie de acţiune.

Potrivit site-ului Ministerului Apărării din Belarus, manevrele militare de la 400 km de Kiev, capitala Ucrainei, au ca scop ”asigurarea unui răspuns adecvat al unei dezescaladări a pregătirilor militare desfăşurate de persoane rău-intenţionate în apropiere de frontiere”.

  Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!    

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net