Elisabeta a II-a, funeralii ca la Regina Victoria
Ieri a fost ziua în care omenirea şi-a luat rămas bun de la cel mai longeviv, popular şi iubit monrah din toate timpurile. Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată în aceeaşi tradiţie ca Regina Victoria. Sicriul cu trupul monarhului britanic a fost purtat cu un un afet de tun vechi de peste 120 de ani cu care au fost transportaţi alţi patru monrahi, printre care şi tatăl ei, regele George al VI-lea.
Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, un moment istoric de o importanţă covârşitoare, au respectat în cele mai mici detalii tradiţia monarhiei britanice.
Află și: Regina Elisabeta a II-a, dusă pe ultimul drum! Programul ceremoniilor de înmormântare
În 1901, sicriul cu trupul Reginei Victoria a fost purtat cu un afet de tun. Ar fi trebuit tras de cai, însă greutatea căruţului - 2,5 tone - i-a speriat. Animalele s-au desprins din hamuri şi au luat-o la fugă. În timpul funeraliilor a trebuit să se ia o decizie rapidă. Astfel, la propunerea căpitanului Marinei Regale, noul rege, Edward al VII-lea, a decis ca afetul de tun ce purta sicriul cu trupul Reginei Victoria să fie tras de soldaţii din Marină, 98 la număr.
Citește și: Povestea impresionantă a coroanei, a sceptrului și a globului de pe sicriul reginei Elisabeta a II-a
Nouă ani mai târziu, la înmormântarea regelui Edward al VII-lea, s-a procedat la fel, devenind deja o tradiţie. Tatăl Reginei Elisabeta a II-a, George al VI-lea, şi premierul Winston Churchill (înmormântat în 1965, la 91 de ani) au avut de asemenea funeralii similare. Aşadar, cutuma s-a respectat întocmai şi la Elisabeta a II-a.
Interesant și: Prințul George și prințesa Charlotte, prezenți la înmormântarea reginei Elisabeta a-II-a
Sicriul Reginei a fost transportat, ieri, în timpul procesiunii sale funerare de la Westminster Hall la Westminster Abbey în acelaşi cărucior, vechi de peste 120 de ani, remorcat în total de 98 de marinari Royal Navy, în timp ce alţii se vor afla în spatele acestuia, pentru a-i frâna şi controla deplasarea. În total, 142 de marinari vor veghea pe tot parcursul drumului sicriul regal. În rândurile marinarilor, cunoscuţi sub numele de Garda Suveranului, se află şi zeci de femei.
Căruţul, ţinut pe o insulă şi lustruit zilnic de 100 de ani
Trebuie spus că în ciuda vârstei de 123 de ani, căruciorul este într-o stare impecabilă. Având în vedere importanţa pe care o are în tradiţia monarhiei britanice a fost păstrat în condiţii controlate, la o temperatură între 16 şi 20 de grade C şi la umiditate între 40 şi 70%, pentru a preveni uscarea şi fragilitatea acestuia. Căruciorul de arme este depozitat pe insula Whale din Portsmouth, iar de întreţinerea lui au fost responsabili direct, de-a lungul timpului, mai mulţi comandanţi.
Lustruirea afetului este o responsabilitate şi trebuie făcută cu grijă şi periodic, ca şi rotirea roţilor. „În pregătirea acestui eveniment, am mărit de zece ori această lustruire - dacă te uiţi la căruciorul pistolului, ţeava în sine nu a fost cromată, înseamnă ani şi ani de lustruire”, a povestit, pentru Daily Mail, comandantul Paul Barker. Pe lângă marinari, armata britanică a mai fost prezentă la procesiune cu circa 6.000 de soldaţi şi piloţi.
Slujba a ţinut fix o oră
Sicriul a fost purtat apoi pe braţe în interiorul Westminster Abbey, unde a pătruns la ora 13.00 fix, ora României. Atunci a început slujba de înmormântare, care a durat o oră. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei a fost purtat apoi până la Wellington Arch tot pe afetul de tun, pentru a putea fi văzut de cei care nu au reuşit să intre la Westminster Abbey în cele patru zile cât a fost expus pentru public.
De la Wellington Arch şi până la Castelul Windsor, sicriul a fost mutat într-o maşină mortuară pe un drum mai lung decât ar fi fost normal, care a durat trei ore. După o scurtă ceremonie privată în Capela St. George, Regina a fost înmormântată alături de soţul ei, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!