Franța și Germania își îndeamnă cetățenii să părăsească Ucraina. Doi soldați au fost uciși

19 februarie 2022 18:58   Internațional

Situația devine explozivă în Ucraina, în contextul în care liderii occidentali, în frunte cu vicepreședintele american Kamala Harris, s-au reunit la München, iar președintele rus Vladimir Putin a coordonat câteva manevre nucleare la granița cu Ucraina.

Autoritățile din Germania și Franța și-au îndemnat, sâmbătă, cetățenii să părăsească Ucraina, în timp ce companiile aeriene Lufthansa și Austrian Airlines și-au anulat toate zborurile către Kiev.

„Cetăţenii germani sunt îndemnaţi să părăsească Ucraina acum. O confruntare militară este posibilă în orice moment”, a transmis Ministerul de Externe, potrivit Reuters.

Un mesaj similar a fost transmis, sâmbătă, și de ministerul francez de Externe, după ce mai multe țări, printre care SUA şi Marea Britanie, le-au cerut deja cetăţenilor lor să părăsească în cel mai scurt timp teritoriul Ucrainei.

Kamala Harris: ”Granițele niciunui stat nu pot fi schimbate cu forța”

De la München, unde s-au reunit liderii occidentali, în frunte cu vicepreședintele american Kamala Harris, curg avertismentele pentru liderul rus Vladimir Putin.

Kamala Harris a declarat că acesta este cel mai grav conflict de la Războiul Rece încoace. ”Granițele niciunui stat nu pot fi schimbate cu forța”, a mai spus vicepreședintele SUA.

Harris a transmis că SUA consideră ”sacrosant” articolul 5 al Tratatului NATO, articol care vizează solidaritatea în cazul unui atac asupra unui stat aliat, și a făcut trimitere la măsurile de întărire a Flancului Estic, învocând explicit trimiterea de trupe în România.

De asemenea, Kamala Harris a avertizat din nou Rusia că aliații au pregătit sancțiuni economice fără precedent, care vizează instituții financiare rusești și industriile-cheie.

Doi soldați au fost uciși în Ucraina

În tot acest timp însă, armata ucraineană a înregistrat nu mai puțin de 19 încălcări ale acordului de încetare a focului, iar Pentagonul a transmis că 40% dintre forțele ruse relocate la frontierele cu Ucraina sunt în poziție de atac.

Un militar ucrainean a fost ucis sâmbătă dimineaţă într-un bombardament al separatiştilor pro-ruşi din regiunea Donbas. Rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk.

Un al doilea soldat ucrainean a fost ucis sâmbătă după-amiază pe frontul din estul Ucrainei (Armată), scrie AFP.

Acestea sunt primele decese în rândul militarilor ucraineni de mai bine de o lună. Patru soldați au fost, de asemenea, răniți și internați în spital, a transmis armata într-un comunicat, acuzând separatiștii că au comis 70 de încălcări ale armistițiului care se presupune că ar fi în vigoare.

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a afirmat, sâmbătă, la conferinţa de securitate de la München, că Ucraina s-ar putea confrunta cu “cel mai rău scenariu” săptămâna viitoare. “Trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu şi acesta s-ar putea întâmpla săptămâna viitoare. Adevărul este că Rusia vrea să dea ceasul înapoi, vrea să îl dea înapoi până la anii 1990 şi înainte de aceştia”, a spus Truss, potrivit The Guardian, citat de News.ro.

  Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Mai multe