Furtună de zăpadă peste turci și greci. Iarna şi-a intrat violent în drepturi

26 ianuarie 2022 18:13   Internațional

Vreme extremă în Grecia şi în Turcia! Dacă la începutul anului, vecinii noştri s-au bucurat de temperaturi primăvăratice, iată că iarna şi-a intrat violent în drepturi! Începând de luni, temperaturile au scăzut la -14 grade şi zăpada a acoperit cu un strat gros localităţi întregi.

Furtuna de zăpadă abătută asupra Greciei a obligat autorităţile din Atena să închidă şcolile, Parlamentul a amânat o sesiune parlamentară şi mai multe centre de vaccinare împotriva COVID-19 au fost închise.

Sute de şoferi, blocaţi pe drumuri din cauza zăpezii din Atena

În apropiere de insula Andros, localnicii au surprins o tornadă în largul mării. Pe drumurile din jurul capitalei elene, sute de şoferi au petrecut ore în şir blocaţi în maşini după ce drumurile au devenit impracticabile din cauza zăpezii abundente. Christos Stylianides, ministrul grec al Protecţiei Civile şi Crizei Climatice, a acuzat compania care se ocupă de administrarea autostrăzii şi a subliniat că oamenii înzăpeziţi au fost salvaţi cu intervenţia armatei, a pompierilor şi a reprezentanţilor din cadrul Ministerului de Interne.

Meteorologii eleni au spus că un astfel de fenomen extrem nu s-a mai produs în Grecia din anul 1968. 

Haos în Istanbul din cauza zăpezii

Inclusiv în Turcia, iarna a creat probleme serioase, după ce aeroportul din Istanbul a fost închis luni, fapt ce a dus la anularea mai multor zboruri.

Zăpada căzută în cantităţi uriaşe într-un interval de timp foarte scurt a generat haos şi în Istanbul, unde trăiesc peste 16 milioane de oameni. Deşi autorităţile nu au dispus aici închiderea şcolilor, au fost emise mai multe avertismente privind închiderea mai multor autostrăzi, în special cele din regiunea Tracia.

Fenomenul meteorologic extrem a început încă de duminică seara, 23 ianuarie, când primii care s-au bucurat de zăpadă au fost copiii turci, care au ieşit în parcuri să se bulgărească. Meteorologii avertizează că astfel de fenomene sunt cauzate în special de schimbările climatice care s-au accentuat în ultimii ani din cauza poluării excesive.

Atât în Grecia, cât şi în Turcia, ninsoarea a început în noaptea zilei de 23 spre 24 ianuarie şi a scăzut în intensitate abia în noaptea de 25 ianuarie.

Autorităţile au fost luate prin surprindere de cantitatea uriaşă de precipitaţii şi au reacţionat cu întârziere în vederea eliberării drumurilor.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News! 

Mai multe