Gazele naturale s-au ieftinit în Europa. Vor fi influențate prețurile din România?
Prețul de referință al gazelor naturale, în Europa, este în scădere, cotațiile de la Bursa din Amsterdam fiind reduse, marţi dimineață, cu până la 12%, conform publicației Bloomberg.
Prima reducere a cotației prețului gazelor a fost înregistrată la data de 14 aprilie, scăderea de marţi marcând cel mai mic nivel de la debutul invaziei rusești în Ucraina.
Principalii factori care au determinat acest fenomen sunt temperaturile mai blânde, care au determinat un consum mai mic, și termenul de plată în ruble a gazelor rusești anunțat de purtătorul de cuvânt al președinției Rusiei, Dmitry Peskov. Acesta a explicat că plata în ruble solicitată statelor care cumpără gaz rusesc ar putea avea scandența în luna mai.
PREȚURILE DIN ROMÂNIA SUNT PLAFONATE PÂNĂ ÎN MARTIE 2023
Bineînțeles că apare întrebarea dacă această fluctuație a prețului la bursă va influența valorile facturilor consumatorilor români. În luna martie a acestui an, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023.
Practic, ordonanța prevede o plafonare a prețurilor pentru energia electrică și pentru gaze pentru un an de zile.
În cazul gazelor naturale, ordonanța prevede, pentru consumatorii casnici, un preț de maxim 0,31 lei pe kW iar pentru consumatorii non-casnici un cost de până la 0,37 lei pe kW.
SUA EXPORTĂ GAZE LICHEFIATE ÎN EUROPA
Statele Unite ale Americii au livrat o cantitate record de gaz lichefiat Europei, în luna martie, conform Reuters. Este vorba despre o cantitate de aproximativ 7,43 de milioane de tone de gaz. Totuși, exporturile americane determină o creștere a prețurilor, măsura fiind adoptată în încercarea Europei de a scăpa de dependența față de resursele rusești.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!