Acciză redusă la benzină şi TVA zero la alimente? Cum afectează războiul economia României

Războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei complică situaţia economică a întregii Europe. În România, coaliţia de guvernare analizează măsuri care să ajute consumatorii. Executivul trebuie să fie atent însă şi la impactul bugetar, şi la modul în care pot fi afectate investiţiile, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Preţul carburanţilor la pompă ar scădea, dacă va fi redusă acciza
Preţul carburanţilor la pompă ar scădea, dacă va fi redusă acciza

Alimentele s-au tot scumpit în ultima perioadă, iar preţul benzinei şi al motorinei oscilează în jur de 8 lei litrul, motive de îngrijorare pentru majoritatea românilor. Coaliţia de guvernare intenţionează să ia câteva decizii care să vină în sprijinul populaţiei.

Pe 22 februarie, Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, anunţase scăderea temporară cu 50% a accizei în cazul carburanţilor. “Măsura ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu”, explica atunci Câciu. O zi mai târziu, surse guvernamentale arătau că reducerea accizei se amână, întrucât nu exista încă un acord în coaliţie.

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a fost întrebat din nou de jurnalişti, marţi, despre măsura de a reduce acciza la carburanţi. “Este o discuţie pe care o avem în Guvern şi nu vă pot da un răspuns în acest moment. Trebuie să vedem care este impactul bugetar. România şi-a propus investiţii majore în economie de care vrem să ne ţinem, aşa că toate aceste măsuri trebuie analizate în balanţă. Cu siguranţă, vom veni cu o propunere care să fie acceptată de toată lumea”, a dezvăluit ministrul, potrivit digi24.ro.

Întrebat ce părere are despre măsurile luate deja de Franţa şi Ungaria, state care au plafonat deja preţul carburanţilor, ministrul a arătat că sunt situaţii distincte. “Este adevărat, dar vedeţi că economia Ungariei şi cea a Franţei arată diferit faţă de economia din România”, a subliniat Spătaru.

De asemenea, întrebat şi dacă Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) la alimente ar urma să scadă de la 9% la zero, ministrul a precizat că există şi o asemenea discuţie în coaliţie. El a spus că nu poate da detalii, întrucât ministrul Agriculturii este cel mai în măsură să discute despre acest subiect.

În privinţa garanţiilor pe care le-ar putea da românilor că preţurile nu o vor lua razna, şeful de la Economie a precizat: “Monitorizăm tot ce se întâmplă şi vreau să dăm din nou asigurări că există toate stocurile de care avem nevoie, astfel încât să nu existe un deficit de produse agricole. Îi încurajez pe oameni să nu reacţioneze la mesajele care apar că există raţionalizare sau că nu se vor găsi produse”.

Ce tarife vom avea la curent şi la gaze

Guvernul României urmează să adopte mâine plafonări şi compensări ale preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, timp de un an, începând cu data de 1 aprilie. Aceste măsuri au rolul de a proteja consumatorii casnici şi companiile de creşterea preţurilor.

Citirea contorului electric n-ar trebui să ne mai dea emoţii
Citirea contorului electric n-ar trebui să ne mai dea emoţii

Astfel, pentru energie electrică, românii vor plăti 0,68 lei/kilowatt (pentru un consum până la 100 kwh pe lună) şi 0,8 lei/kilowatt (pentru un consum între 100 şi 300 kwh pe lună). În cazul gazelor naturale, preţul practicat pentru gospodării va fi 0,31 lei pentru un kilowatt.

Cu excepţia marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, companiile româneşti vor plăti 1 leu pentru un kilowatt (energie electrică) şi 0,37 lei pentru un kilowatt (gaze naturale).

Mielul de Paşte, mai scump decât anul trecut

Vă doriţi să petreceţi un Paşte tradiţional, cu drob, friptură şi ciorbă de miel? Pregătiţi-vă buzunarele, căci se anunţă scumpiri! Dacă anul trecut mielul se vindea cu 13-15 lei pe kilogram în viu şi cu 25-30 de lei tăiat, în 2022 preţul mieilor în viu ajunge la 18-20 de lei pe kg, iar în galantare carnea va costa 40-45 de lei kilogramul, precizează agrointel.ro.

Carnea de miel ar putea costa 40-45 de lei kilogramul
Carnea de miel ar putea costa 40-45 de lei kilogramul

Fermierii pun majorarea pe seama costurilor tot mai mari cu îngrijirea animalelor, după ce s-au scumpit benzina, motorina şi furajele. În plus, dacă v-aţi propus să cumpăraţi un miel întreg, luaţi în calcul că va fi mărişor. Mulţi dintre ei s-au născut spre sfârşitul anului trecut, au deja 30-35 kg, iar până la Paşte ar putea cântări aproape cât oile mature. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net