UE recomandă țărilor să renunțe la gazul rusesc. Ce trebuie să facă România pentru iarna viitoare

Aproximativ două treimi din importul de gaz rusesc către țările Uniunii Europene poate fi înlocuit până la sfârșitul acestui an, potrivit unui plan propus de Comisia Europeană. În același timp, România achiziționează mia de metri cubi de gaz rusesc la prețul de 379 de dolari, în timp ce alte țări din UE plătesc mult mai mult pentru gazul rusesc.

Gaze naturale
Gaze naturale

În 2021, Transgaz a estimat că România a consumat gaze în cantități aproximative de 11-12 miliarde de metri cubi anual, aproximativ 116 Terrawatt/oră. 

Potrivit unui răspuns al unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene la cererile Adevărul, în România, cantitatea de gaze stocată era de 7,3TWh. Acest număr reprezintă aproximativ 22,1% din capacitatea sa de stocare. 

Ce trebuie să facă România pentru a renunța la gazul rusesc

În același timp, România va trebui să adauge aproximativ 25 TWh în instalații până în luna octombrie, pentru a atinge obiectivul de 90%. Așadar, aproape 28% din consumul național de gaz al României poate fi asigurat din stocurile făcute înainte de venirea iernii. 

Citește și Rusia va accepta cumpărarea de gaze și petrol cu Bitcoin. Cu cât a crescut prețul monedei

România importă aproximativ 20% din gazele naturale pe care le consumă, care provin în totalitate din Rusia, astfel că umplerea instalațiilor de stocare ar putea să permită României să renunțe definitiv la gazul rusesc. 

De asemenea, această propunere europeană nu va obliga niciun stat membru să creeze o nouă instalație de stocare, în cazul în care acestea nu dispun de niciun fel de instalație și nici să dispună de o stocare transfrontalieră la un anumit nivel. 

Propunerea UE are în vedere să stabilească un obiectiv privind stocurile existente. Așadar, avantajele asigurării unui astfel de nivel ridicat de umplere nu se limitează doar la țările în care se află cantități stocate. 

Vezi și Vești bune pentru România! Vom avea gaze naturale din Marea Neagră

De asemenea, UE va încuraja analizarea capacităților de stocare și a nivelului dintr-o perspectivă regională.

România a instituit, de asemenea, măsuri specifice prin intermediul planului de redresare şi rezilienţă pentru a continua sporirea eficienţei energetice. Pentru a asigura tranziţia verde a României şi pentru a o sprijini să se redreseze în urma pandemiei de COVID-19, s-au acordat 2,7 miliarde de euro pentru a face clădirile mai eficiente din punct de vedere energetic”, se arată în răspunsul amintit către Adevărul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net