Imaginile care au făcut înconjurul internetului. Peste 16 milioane de persoane le-au văzut deja. Ce trebuie să facă un astronaut pentru a putea bea cafea în spațiu, locul unde lichidele plutesc. VIDEO

8 octombrie 2023 12:39   Internațional

Un clip care are doar 31 de secunde, postat de Agenția Spațială Europeană, în care o femeie bea o cafea în spațiu, s-a viralizat pe rețelele de socializare în ultimele zile. Dar iată ce face acest video așa special.

Videoclipul cu femeia astronaut care bea cafea în spațiu a strâns peste un milion jumătate de vizualizări, sute de distribuiri și comentarii. Protagonista se numește Samantha Cristoforetti, astronaut pe Stația Spațială Internațională.

În spațiu, lichidele par să fie dintr-o altă lume, iar filmarea publicată pe 1 octombrie arată ce trebuie să facă astronauții în mediul în care lichidele nu se varsă sau curg - doar plutesc.

Ce se întâmplă dacă pui, în spațiu, cafeaua într-un borcan

Imaginile sunt extrem de amuzante și deosebite în același timp, având în vedere condițiile de viața din spațiu. Samantha Cristoforetti demonstrează ce trebuie să facă dacă vrea ca să bea o cafea.

Dacă pune cafeaua din pungă într-un borcan, lichidul se lipește de pereții acestuia, chiar și când este răsturnat, atunci când ești în spațiu. 

Așadar, astronauta ne arată ce alternative are: să bea cafeaua din pungă, cu un pai, sau să folosească ceea ce astronauții numesc „o ceașcă spațială”.

„Are o formă specială. Acest unghi face cafeaua să curgă spre margine prin capilaritate”, se arată în videoclip.

Capilaritatea este capacitatea unui corp poros sau a unui tub de a atrage un lichid. Deci, aceste cești speciale, denumite Cești Capilare, au o gură mică prin care lichidul este direcționat către o pâlnie îngustă.

Ceștile au fost inventate de un astronaut pe Stația Spațială și reprezintă „primul product patentat inventat în spațiu”, potrivit Institulului de Tehnologie Rochester.

Ele au cel puțin un canal care se întinde de pe fundul ceștii până la margine. 

Concret, atunci când astronauții își pun buzele pe margine, lichidul e tras automat în gura lor și ei pot controla dimensiunea înghițiturilor deschizând mai mult sau mai puțin gura.

Mai multe