Prima femeie care a călătorit în spațiu. A devenit eroină națională la doar 26 de ani

În anul 1963, o femeie de doar 26 de ani a ajuns acolo unde chiar și bărbații ajunseseră de foarte puține ori: în spațiu. De-a lungul timpului, femeile au reușit să se facă remarcate, atât datorită succesului în cercetare, cât și în urma obținerii nenumăratelor recorduri în diferite domenii, însă Valentina Tereşkova sau „Cenușăreasa sovietică” a rămas cunoscută ca prima femeie care a călătorit în spațiu. Ea avea doar 26 de ani și a devenit eroină națională.

Valentina Tereşkova, prima femeie care a călătorit în spațiu / Foto: Captură video
Valentina Tereşkova, prima femeie care a călătorit în spațiu / Foto: Captură video

Născută pe 6 martie 1937, în satul Maslennikovo, din regiunea Iaroslav, Rusia, Valentina Tereșkova a dus o viață normală până la decesul tatălui ei, ucis la 4 luni după ce fusese recrutat în armată. Rămasă cu mama și frații săi, ea a început, la vârsta de 10 ani, să meargă la școală.

Câțiva ani mai târziu, la vâsta de 17 ani, s-a angajat într-o fabrică de anvelope, însă parașutismul era una dintre marile ei pasiuni, astfel că, a urmat cursuri prin corespondență la Școala Tehnică pentru Industria Ușoară, unde a obţinut, în anul 1960, o diplomă.

În aceeaşi perioadă, a făcut cursuri de pregătire la Aeroclubul local și a sărit pentru prima oară cu parașuta în 1959, la vârsta de 22 de ani. La scurt timp, devenind rapid extrem de pricepută, a fost numită instructoare de sărituri.

A petrecut aproape trei zile în spațiu

Era, de asemenea, o simpatizantă înfocată a Partidului Comunist, înscriindu-se în Comsomol, organizația de tineret a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS). A fost numită secretar al celulei din Iaroslavl între anii 1960 – 1961.

Pe 16 iunie 1963, la doar 26 de ani, Valentina a făcut istorie. Deoarece își dorea mai mult și era impresionată de Iuri Gagarin, primul om care a zburat în spațiul cosmic, a vrut să facă același lucru. Așadar, selectată dintr-un grup de 5 femei pentru că s-a dovedit o persoană extrem de pricepută în practicarea parașutismului, ea a fost acceptată în programul spațial sovietic mulțumită celor 126 de salturi cu parașuta pe care le făcuse, în ciuda faptului că nu avea experiență ca pilot.

Totodată, era potrivită din punct de vedere politic, asta pentru că tatăl său își pierduse viața în al Doilea Război Mondial. Așa a ajuns la doar 26 de ani să decoleze de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, în vehiculul spaţial sovietic Vostok-6.

Deși Tereșkova a suferit de grețuri și discomfort fizic pe parcursul misiunii, ea a petrecut aproape trei zile în spațiu, perioadă în care a efectuat 48 de rotaţii în jurul Pământului. Și asta nu e tot. Cu un singur zbor, Valentina Tereșkova a înregistrat mai mult timp petrecut în spațiu decât toți cosmonauții americani de până atunci.

A devenit eroină națională

A devenit eroină națională, însă nu multe lume știe că, la momentul respectiv, misiunea sa a fost una dificilă și că a fost la un pas de tragedie - aceasta a aterizat și după ce a pierdut comunicaţiile cu cei de la sol, s-a catapultat din capsula sa deasupra Munţilor Altai din Siberia, fiind rănită ușor și găsită la câțiva zeci de kilometri de locul stabilit, după cinci ore de la aterizare.

Valentina Tereşkova s-a căsătorit, la doar câteva luni de la finalizarea misiunii, cu astronautul Adrian Nicolaiev. În anul 1964, a dat naștere unei fetițe pe nume Elena, micuța fiind primul copil al unui cuplu de cosmonauţi.

Deși sovieticii aveau în plan să trimită și alte femei în spațiu, următorul zbor în spațiu al unei femei avea să fie înfăptuit de Svetlana Saviţkaia, tot de origine sovietică, abia în 1982, 19 ani mai târziu. De asemenea, prima femeie de origine americană care a ajuns în spațiu este Sally Ride, în anul 1983.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net