Într-un cuplu, cu cât femeia câștigă mai mulți bani, cu atât crește riscul despărțirii

1 octombrie 2024 9:01   Internațional
Ultima actualizare:

Cuplurile în care  femeia contribuie mai mult  la venitul comun decât partenerul ei de sex masculin prezintă „un risc mai mare” de separare, potrivit unui studiu prezentat luni de Institutul Național de Studii Demografice (INED), citat de Le Figaro. Procentul este chiar îngrijorător. Până la 40% din astfel de cupluri ajung să se separe, spune autorii studiului. 

Femeia cu salariul mare, risc crescut de despărțire

Potrivit studiului realizat dintr-un eșantion care reunește date de la aproape un milion de cupluri, reprezentative pentru populația franceză, în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2017, acest „risc crescut” de separare se observă atât în ​​rândul cuplurilor căsătorite, cât și în parteneriatele civile.

 „Cuplurile la care ponderea venitului contribuit de femeie este mai mare de 55% sunt mai instabile decât alte cupluri, semnificativ” , cu un „risc de separare” mai mare cu 11% până la 40% față de cuplurile cu venituri egale, potrivit acest studiu realizat pentru prima dată în Franța și publicat în iunie în European Journal of Population. „Și riscul despărțirii crește odată cu ponderea femeii în totalul veniturilor” cuplului, precizează ea.

Influența venitului în funcție de tipul cuplului

Echilibrul dintre venituri, însă, nu are aceeași influență în funcție de tipul de cuplu: în căsătorie, contribuția preponderentă a bărbatului este „stabilizatoare” , în timp ce egalitatea veniturilor îndeplinește acest rol în rândul cuplurilor „conviețuitoare” .

Influența veniturilor este mai puțin importantă în rândul cuplurilor de parteneriat civil.

Dintre cuplurile studiate, cel mai important venit rămâne asigurat de bărbat în 49,3% din cazuri, 20,5% au venituri egale, iar în 13,7% femeia este principalul contributor.

Venitul cuplului este asigurat integral de femeie în două cupluri din 100 și de bărbat în 14,5% din cazuri.

Totuși, studiul indică „apariția unui nou echilibru egalitar” spre care evoluează „profilul cuplului stabil”, chiar dacă riscul de separare rămâne „întotdeauna mai scăzut în rândul cuplurilor unde bărbatul este principalul furnizor al veniturilor”.

Autorii studiului cred că  „abaterea de la norme este greu de acceptat chiar și în țări precum Franța, unde angajarea femeilor este ridicată și susținută prin politicile familiale ”, concluzionează autorii.

Mai multe