Investigație FBI: Pandemia de Covid-19, „probabil un incident” la un laborator din China

2 martie 2023 6:44   Internațional
Ultima actualizare:

În urmă cu câteva zile, Wall Street Journal a relatat că Departamentul de Energie al SUA a ajuns la concluzia că pandemia de Covid-19 a apărut cel mai probabil în urma unui accident de laborator din China. O declarație a directorului FBI, Christopher Wray, a venit în scurt timp, acesta afirmând la televiziunea americană Fox News că originea apariției virusului SARS-CoV-2, care a provocat maladia, este „cel mai probabil un potențial incident de laborator din Wuhan”.

Biroului Federal de Investigații a afirmat încă de la început că virusul s-a răspândit, probabil, în urma unui accident într-un laborator chinezesc, iar acum, directorul FBI a declarat că nu poate oferi mai multe detalii ale evaluării agenției deoarece acestea sunt clasificate.

 „Conform evaluărilor făcute de FBI originea pandemiei este cel mai probabil un potențial incident de laborator din Wuhan”, a declarat Wray, potrivit Reuters.

Totuși, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat luni, 1 martie, că guvernul american nu a ajuns la o concluzie definitivă și la un consens cu privire la originile pandemiei.

Wall Street Journal, New York Times şi CNN citează surse anonime potrivit cărora analiza Departamentului Energiei al SUA ”înclină” de partea ipotezei a unei ”scăpări din laborator” și este indicat un laborator din Wuhan.

Raportul reprezintă, de fapt, o actualizare a unui document din 2021, în care Departamentul pentru Energie spusese anterior că nu se poate determina cu exactitate originea pandemiei de Covid-19, care a apărut la finalul anului 2019, arată Wall Street Journal.

Șeful FBI acuză guvernul chinez de împiedică investigațiile privind pandemia

Potrivit noului raport, diferite părți ale comunității de informații au ajuns la concluzii disparate cu privire la originea pandemiei. În timp ce Departamentul pentru Energie se alătură Biroului Federal de Investigații, care a afirmat că virusul s-a răspândit, probabil, în urma unui accident într-un laborator chinezesc, alte patru agenții, împreună cu un grup național de informații, consideră în continuare că a fost probabil rezultatul unei transmisii naturale, iar alte două agenții sunt indecise.

Directorul FBI a declarat că nu poate oferi multe detalii ale evaluării agenției deoarece acestea sunt clasificate.

El a acuzat guvernul chinez că "face tot posibilul pentru a încerca să zădărnicească și să obstrucționeze" eforturile Statelor Unite și ale altora de a afla mai multe despre originile pandemiei, a declarat el într-un interviu la Fox News.

Infecția cu virusul SARS COV 2 a fost declarată pandemie de către OMS pe 11 martie 2020. Până la finalul anului 2022 pandemia a provocat peste 615 milioane de îmbolnăviri și 6,53 milioane de decese. Pandemia de Covid-19 a fost declarată una dintre cele mai mortale din istorie.

Mai multe