Laptele de cal, ingredientul surpriză din cel mai consumat desert. Este extrem de sănătos

21 august 2024 8:00   Internațional

Oamenii de știință polonezi au efectuat teste pentru a descoperi cea mai sănătoasă înghețată. Testele au arătat că dacă la prepararea desertului înghețat se folosește un anume ingredient, aceasta se transformă într-un aliment cu multe beneficii pentru înghețată.

Înghețata din lapte de iapă, cea mai sănătoasă

Folosind lapte de iapă, polonezii au descoperit că înghețata avea tipul potrivit de textură și aspect. Mai mult nivelul de grăsime era redus la jumătate față de cea preparată cu lapte de vacă.

Experimentul a fost motivat de „interesul tot mai mare” de a folosi pentru alimentație laptele de iapă.

Drept urmare, cercetătorii au creat înghețata din lapte de iapă, o alternativă mai sănătoasă la cea tradițională.

Nu a fost chiar simplu. Oamenii de știință din domeniul alimentar de la Universitatea de Tehnologie Pomerania de Vest din Polonia au preparat mai multe tipuri de înghețată folosind lapte de iapă și diferite bacterii. După ce au gustat s-au declarat total cuceriți.

Laptele de iapă, asemănător laptelui matern

Laptele de iapă este mai asemănător cu laptele uman decât cel de vacă.

Mai mult, este sigur pentru persoanele alergice și are mai puține grăsimi, scrie Interesting Engineering.

În plus, conține enzime benefice și proteine care nu se găsesc în laptele de vacă.

Studiul polonez este ca urmare a faptului că oamenii sunt din ce în ce mai preocupați de sănătate și caută alimente cu un conținut nutrițional ridicat.

Laptele de iapă ar putea îndeplini acest rol, sugerează studiul.

Înghețata din lapte de iapă are o textură mai moale datorită conținutului scăzut de grăsimi.

Iar faptul că vine la pachet cu mai multe proteine nu e decât un bonus.

O companie din Noua Zeelandă lucrează la alternative lactate „funcționale” pe bază de leguminoase care ar putea înlocui lactatele în fabricarea alimentelor.

O altă companie, cu sediul în Suedia, utilizează fermentarea pentru a produce brânză din leguminoase, a cărei textură este similară cu cea a brânzei lactate.

Mai multe