Animalele ar putea fi modificate genetic! Legea care naște mari controverse

27 martie 2023 6:38   Internațional
Ultima actualizare:

Animalele de companie ar putea fi supuse editării genetice în temeiul unui nou act guvernamental, a avertizat Societatea Regală de Prevenire a Cruzimii faţă de Animale (RSPCA), citată de Guardian.com.

Organizația de caritate pentru animale a spus că Legea privind tehnologia genetică (creșterea cu precizie) se aplică tuturor animalelor vertebrate, nu numai animalelor de fermă, și că ar putea duce la modificarea genetică a pisicilor și câinilor pentru a include caracteristici extreme.

Crearea și comercializarea de plante și animale „crescute cu precizie"

Legea permite crearea și comercializarea de plante și animale vertebrate „crescute cu precizie” sau editate prin genom, în Anglia. Guvernul englez a afirmat că va permite fermierilor să cultive culturi care sunt rezistente la secetă și boli, să reducă utilizarea îngrășămintelor și pesticidelor și să ajute la reproducerea animalelor care sunt protejate împotriva bolilor dăunătoare.

Secretarul de mediu al Marii Britanii, Thérèse Coffey, a descris actul, care a primit acordul joi, drept o „libertate Brexit”, dar RSPCA a spus că ar putea avea consecințe grave pentru bunăstarea animalelor.

„Editarea genetică ar putea fi un mare pas înapoi pentru animale"

David Bowles, șeful campaniilor și afacerilor publice la RSPCA, a criticat ceea ce el a descris drept o „politică nejudecata”. El a spus că organizația de caritate a încercat să determine guvernul să includă o scutire pentru animalele de companie, dar a fost „din păcate ignorată”.

El a adăugat: „Editarea genetică ar putea fi un mare pas înapoi pentru animale. Nu credem că acest act ar trebui să includă animale, fie că sunt de fermă, animale de companie sau animale sălbatice. Sunt necesare proceduri invazive pentru a crea fiecare linie de mamifere modificate genetic, nu există un istoric de utilizare pentru această tehnologie puternică și poate provoca modificări neintenționate ale genomului, cu efecte imprevizibile. RSPCA are preocupări serioase de bunăstare a animalelor și etice în legătură cu acest lucru.”

Ce presupune editarea genomului

Editarea genomului este un grup de tehnici care permit modificări ale ADN-ului unui organism, iar organizația de caritate pentru animale a avertizat că editarea genomului unui animal implică proceduri care ar putea provoca „durere, suferință, și vătămări de durată”. Editarea genelor a fost anterior supusă regulilor și reglementărilor stricte care controlează organismele modificate genetic (OMG), dar, conform acestei noi legi, animalele și alimentele modificate genetic nu vor fi clasificate în Anglia ca OMG și nu vor trebui etichetate ca atare.

Există îngrijorări că cererea de pisici și câini cu înfățișare extremă ar putea determina crescătorii să folosească editarea genetică pentru a crea animale de companie cu aceste caracteristici.

 „Noi simțim că nu există nicio justificare pentru ca animalele din afara fermei să fie acoperite de legislație”, a spus Bowles. „Cerințele în curs pentru câini și pisici cu caracteristici fizice dăunătoare și trăsături conformaționale exagerate și presiunea necruțătoare asupra animalelor sportive sunt deja de mare îngrijorare și nu a existat nicio consultare publică cu privire la editarea genetică a animalelor din afara fermei.”

RSPCA nu crede că animalele vertebrate ar trebuie să fie în "joc"

Guvernul a spus că va adopta o abordare „pas cu pas” atunci când va elibera cadrul de reglementare care vine cu actul. „Deși există un potențial mare pentru creșterea inovației, guvernul recunoaște că este nevoie de a proteja bunăstarea animalelor în noul cadru de reglementare. De aceea, adoptăm o abordare pas cu pas, permițând utilizarea tehnologiilor de reproducere de precizie cu plante, urmate mai întâi de animale.”

Dar RSPCA nu crede că animalele vertebrate ar trebui să fie deloc în joc, cu atât mai puțin cele de companie.

Bowles: „Se deschide o cutie a Pandorei"

Bowles a continuat: „Permițând includerea tuturor animalelor vertebrate în această legislație, guvernul Regatului Unit deschide o cutie Pandorei cu ceea ce ar putea fi permis în viitor.”

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) a declarat: „Este clar că nu vom face compromisuri în ceea ce privește bunăstarea animalelor și nu avem de gând să introducem legislație secundară care să acopere animalele de companie crescute cu precizie”. 

Mai multe