Mai mic, mai rar, mai scump. Ingredientul pe care îl mâncăm zilnic și care va deveni extrem de scump

30 iulie 2023 10:14   Internațional

Veste proastă pentru toți iubitorii de ciocolată din întreaga lume.  Pentru prima oară după o perioadă foarte lungă, producția de cacao a scăzut dramatic în acest an după ce primele semne au apărut încă de acum doi ani. Drept urmare, ciocolata va deveni un ingredient de lux, iar ca să îți satisfaci pofta de ciocolată va trebui să plătești considerabil mai mult, relatează Bloomberg.

Ciocolata va fi mai mică, mai rară și mult mai scumpă

Costul boabelor de cacao angro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar motivul este scăderea dramatică a producţiei în Vestul Africii, o regiune care este responsabilă pentru două treimi din recolta mondială de boabe de cacao.

Ploile torenţiale şi un dăunător care afectează arborii de cacao au devastat culturile, provocând îngrijorări foarte serioase cu privire la aprovizionare.

De asemenea, activitatea de procesare de boabe de cacao (o activitatea crucială pentru producţia de ciocolată) a scăzut şi ea la nivel mondial, ceea ce sugerează că fabricile au probleme în a obţine volume adecvate de materie primă.

Marii producători de ciocolată, precum Lindt & Spruengli AG şi Hershey Co., se pregătesc să lanseze un avertisment pentru noi majorări, deşi consumatorii au deja probleme în a suporta costurile şi aşa mărite pentru produsele lor.

„Este clar că suntem într-o situaţie tensionată. Am putea vedea cum producătorii de ciocolată introduc batoane cu dimensiuni mai mici şi posibil preţuri mai mari", susţine Paul Joules, analist la banca Rabobank.

Ciocolata, amenințată de fenomenul meteo El Nino

Recolta de boabe de cacao a Coastei de Fildeş, cel mai mare producător mondial, a scăzut dramatic, iar autorităţile din această ţară au suspendat contractele de vânzări care obligă fermierii să livreze boabele la un anumit termen. În Ghana, al doilea mare producător mondial de cacao, producţia ar urma să scadă sub media multianuală.

Acesta ar fi cel de-al treilea an consecutiv în care lumea se va confrunta cu un deficit de aprovizionare cu boabe de cacao şi există posibilitatea ca situaţia să se repete şi anul viitor, susţine Paul Joules.

Fenomenul meteo El Nino ameninţă să afecteze şi mai mult producţia, tocmai într-un moment în care fermierii se luptă cu un virus care le afectează arborii de cacao.

Majorările de preț la ciocolată vor începe să se simtă încă din această vara. Până la finele anului 2024, acesta va cunoaște mai multe majorări de preț și nu este exclus ca aceasta să devină chiar un ingredient de lux, avertizează experții.

Mai multe