Moldovenii vor în UE! Diaspora a răsturnat rezultatele referendumului

21 octombrie 2024 13:00   Internațional
Ultima actualizare:

Duminică, au avut loc alegerile prezidențiale în Republica Moldova, dar și un referendum cu privire la aderarea la UE. Maia Sandu a ajuns în turul doi, cu peste 15 puncte procentuale în fața rivalului său Alexandr Stoianoglo. Însă, rezultatele referendumului au fost inițial extrem de confuze.

S-a crezut la început că tabăra care a votat „NU” era în avantaj, dar rezultatele s-au inversat datorită votului masiv pro-UE din diaspora. Astfel, luni după-amiază, după centralizarea a 99.10% din procesele verbale, tabăra pro-europeană a condus referendumul privind aderarea la blocul comunitar cu peste 11.000 de voturi. Cei care au votat „DA” au ieșit în avantaj, cu 50,41%, cealaltă tabără având 49,59%.

Vorbim de o victorie la limită a pro-europenilor din Moldova, iar Rusia a acuzat o creștere greu de explicat a voturilor „pro-UE”. 

Peste 50% dintre moldoveni au ieșit la vot

Deși pro-rușii au îndemnat la boicot, aproximativ 52% dintre moldoveni au ieșit la vot pentru alegerea președintelui țării și peste 50% au votat și la referendumul pentru aderarea la UE.

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, a explicat luni că rezultatul referendumului va determina Uniunea Europeană să accelereze procesul de aderare a Republicii Moldova.

„Rezultatul strâns al referendumului nu înseamnă că Moldova este divizată, ci înseamnă că, în ciuda propagandei şi a implicării masive a Federaţiei Ruse, oamenii au găsit puterea de a alege Europa”, a subliniat Siegfried Mureşan într-o postare pe Facebook. 

Rezultatul alegerilor urmează să fie validat sau invalidat de Curtea Constituţională, potrivit news.ro. „Legea se consideră adoptată dacă pentru aceasta a votat majoritatea cetăţenilor care au participat la referendum. Comisia va prezenta Curţii Constituţionale un raport despre cum s-au desfăşurat alegerile. […] În termen de zece zile, Curtea Constituţională va confirma sau va infirma rezultatele plebiscitului”, a declarat Angelica Caraman, preşedinta CEC.

Mai multe