Alertă la granița României! Mai multe nave din porturile rusești ajung în Republica Moldova

În ultimult timp, mai multe nave cu încărcătură necunoscută din porturile rusești au început să sosească  în portul dunărean Giurgiulești din Republica Moldova, unicul port din Moldova accesibil pentru navele maritime. Acest lucru trezește suspiciuni pentru experții ucraineni.

Nave misterioase din Rusia au început să sosească în Republica Moldova / foto: arhiva Click!
Nave misterioase din Rusia au început să sosească în Republica Moldova / foto: arhiva Click!

Portul Giurgiulești este unicul port din Moldova accesibil pentru navele maritime, fiind situat la km 133.8 al fluviului Dunărea, în sudul țării, și mărginit de România și Ucraina. Aceste nave cu încărcătură necunoscută i-au trezit, prima dată, suspiciuni lui Andrii Klimenko, un expert ucrainean în militarizarea Mării Negre, sancțiuni și prognoza riscurilor, care a observat încă din luna iulie a acestui an că o navă a ajuns la Giurgiulești direct din portul rusesc Novorossyisk, o bază navală importantă.

Existența navelor i-au atras mai întâi atenția unui expert ucrainean

Conform datelor culese prin monitorizarea zilnică de către Institutul de Studii Strategice al Mării Negre, ale cărui baze de date sunt actualizate periodic pentru uzul public, de atunci, călătoriile directe din porturile rusești de la Marea Neagră au fost efectuate de alte patru nave în august și septembrie. 

Potrivit lui Andrii Klimenko, aceste nave nu au fost inspectate de autoritățile ucrainene sau române și ar putea transporta orice. Moldova se pregătea de alegeri prezidențiale în timp ce transporturile au sosit, iar pe 20 octombrie va avea loc un vot important privind aderarea la Uniunea Europeană. Portul Giurgiulești are o legătură feroviară directă cu Transnistria, pe care Kremlinul îl folosește pentru a se amesteca în treburile moldovenești.

Rusia s-a străduit să înlocuiască ofițerii și să modernizeze echipamentele celor 1.500 de militari staționați în Transnistria. Ofițerii ruși au fost împiedicați să intre și să iasă din Moldova din 2015, când guvernul moldovean a declarat că forța era staționată ilegal pe teritoriul său. Rutele terestre alternative au fost, de asemenea, închise de când Rusia a lansat un război total în Ucraina în februarie 2022. În iulie 2022, Kremlinul a trimis ofițeri prin capitala Moldovei, Chișinău, însă au fost respinși. Au urmat proteste furioase ale Rusiei.

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
adevar filme romanesti bd in actiune oprite jpeg
sosea1 jpg
rimetea jpg
fructul zeilor la dăbuleni jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
problema pe care o rezolvă doar geniile jpg
istanbul unsplash1 jpeg
Manastirea Negru  Voda 7 of 11 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net