Aleksei Navalnîi și-a prevestit soarta: „Voi muri în închisoare”. Parte din jurnalul secret al liderului politic rus, făcut public

Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziției din Rusia, era convins că își va găsi sfârșitul în închisoare, potrivit fragmentelor extrase din memoriile sale postume, publicate de BBC.

Aleksei Navalnîi a murit pe 14 februarie 2024, la 47 de ani / foto: Epa
Aleksei Navalnîi a murit pe 14 februarie 2024, la 47 de ani / foto: Epa

Un critic acerb al președintelui Vladimir Putin, Navalnîi a murit într-o închisoare situată în Cercul Arctic în februarie, în timpul unei condamnări de 19 ani pentru acuzații de extremism, pe care majoritatea le-au considerat motivate politic.

Ce scria Navalnîi în martie 2022

Publicațiile The New Yorker și The Times au lansat extrase din cartea sa, o mărturie postumă a ultimilor ani de viață, inclusiv a celor petrecuți în detenție.

Pe 22 martie 2022, Navalnîi nota în jurnalul său: „Îmi voi petrece tot restul vieții în închisoare și voi muri aici. Nu va fi nimeni lângă mine să-mi iau rămas bun... Toate aniversările vor trece fără mine. Nu-mi voi vedea niciodată nepoții”.

Moartea sa la începutul acestui an a șocat și întristat întreaga lume, fiind însoțită de omagii aduse pentru devotamentul său ca activist politic. Mulți au atribuit vina direct președintelui Putin, deși Kremlinul a declarat doar că era conștient de decesul său.

Navalnîi a fost otrăvit în august 2020, în timpul unei călătorii în Siberia, cu agentul neurotoxic Novichok.

După tratamentul specializat din Germania, el a început să-și scrie memoriile, intitulate „Patriot”. În ianuarie 2021, după ce s-a recuperat, s-a întors la Moscova, unde a fost imediat arestat.

Timp de 37 de luni, până la moartea sa, Navalnîi și-a continuat jurnalul din spatele gratiilor. Pe 17 ianuarie 2022, el a scris: „Singura teamă ar trebui să fie că vom preda patria pe mâna unei bande de mincinoși, hoți și ipocriți”.

Extrasele din jurnal evidențiază deteriorarea stării sale de sănătate și izolarea extremă a vieții în detenție, dar păstrează în același timp o notă de umor caracteristică.

Cum arata o zi în închisoare

Descriind o zi din viața sa în închisoare, la 1 iulie 2022, Navalnîi povestea: „La serviciu, stai șapte ore la mașina de cusut, pe un scaun mai jos de genunchi. După muncă, îți petreci câteva ore pe o bancă de lemn, sub portretul lui Putin. Aceasta este „activitate disciplinară””.

Cartea „Patriot” va fi lansată pe 22 octombrie, iar editorul său american, Knopf, pregătește și o ediție în limba rusă.

The New Yorker subliniază că, în timpul încarcerării, Navalnîi a reușit să-și mobilizeze echipa pentru a posta pe rețelele sociale fragmente din jurnalul său.

David Remnick, editorul revistei, a menționat că este „imposibil să citești jurnalul lui Navalnîi fără a simți indignare față de suferința sa și de moartea tragică”.

Într-un fragment final, publicat pe 17 ianuarie 2024, Navalnîi notează că alți deținuți și gardienii îl întrebau adesea de ce a ales să se întoarcă în Rusia. Răspunsul său, consemnat în jurnal, este simplu: „Nu vreau să-mi abandonez țara sau să o trădez. Dacă ai convingeri, trebuie să fii pregătit să le aperi și să faci sacrificii, dacă este necesar”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Bulandra (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pelerinaj sfanta parascheva 130 000 pelerini racla curtea metropolitana iasi 863253 jpeg
image png
marina bay of singapore 2714866 1280 jpg
orasul vulcan jpg
image png
iordanescu eleva jpg
nunta 1 jpg
vremea 1536x1024 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net