O comoară medievală a fost găsită de un fermier. „La fiecare 1,5 metri detectam câte un semnal. Nici nu puteam să mă mișc”

10 aprilie 2024 17:11   Internațional
Ultima actualizare:

Atunci când Alan Baxter a descoperit un inel medieval pe un câmp agricol, și-a dat seama că sunt mari șanse să existe mai multe artefacte în zonă. Cu toate acestea, recolta de ovăz a făcut o căutare mai extinsă aproape imposibilă, așa că scoțianul a fost nevoit să aștepte. Iar răbdarea lui a fost răsplătită din plin.

Patru ani mai târziu, fermierul scoțian a plantat morcovi pe câmpul unde a fost găsit inelul, iar cu acest prilej, Alan Baxter decis să cerceteze mai atent zona. Fermierul care deținea terenul a folosit un plug care i-a permis lui Alan Baxter să își apropie cât mai mult detectorul de metale de sol. Iar potrivit informațiilor de la BBC, scoțianul în vârstă de 44 de ani a făcut o descoperire uluitoare.

„La fiecare 1,5 metri detectam câte un semnal. Nici nu puteam să mă mișc, erau lucruri peste tot în jur. Nu am mai vrut nici să merg acasă”, a povestit, conform sursei, Alan Baxter, vorbind despre momentul în care și-a dat seama câte artefacte erau ascunse de-a lungul câmpului.

Descoperirea uluitoare făcută de un scoțian

Scoțianul a reușit să aducă la lumină un tezaur de monede din secolul XV, bătute în timpul regelui scoțian James al III-lea. „Am găsit-o pe prima și mi-am dat seama că este foarte rară, pentru că mă pricep la monede”, a spus Alan Baxter, conform sursei. „Apoi, a fost ca și când am dat drumul unui robinet, nu se mai opreau! În câteva săptămâni, am găsit 52 de monede.”, mai spune acestea.

De asemenea, monedele vechi de secole erau într-o stare foarte bună. Ele au o formă neregulată, figurând Crucea Sfântului Andrei pe o parte, iar pe cealaltă, o coroană. „Să ții în mână ceva vechi de sute de ani este ceva extraordinar”, povestea scoțianul, entuziasmat de descoperirea făcută. Potrivit experților de la Muzeul Național al Scoției, se pare că ultima oară când au fost găsite monede din vremea regelui James al III-lea a fost în 1919.

Mai multe